FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS – A Margit híd felújításával, illetve parkolással kapcsolatos kérdésekről dönt a testület

A többi között a Margit híd déli kerékpárútjának kialakításáról, a rekonstrukció pénzügyi ütemezéséről és a kötbérviták rendezéséről, valamint a pillérszobrok restaurálásáról és pótlásáról dönt a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Emellett szavaznak a Parking Kft. előtt álló feladatokról is, a társaságnak ugyanis 2011. január 1-jétől át kell vennie azoknak a fizetős parkolóhelyeknek az üzemeltetését, amelyet jelenleg a BÖP Kft. működtet. A testület tájékoztatót hallgat meg az október 27-én megalakult Budapesti Közlekedési Központ eddigi munkájáról is.

György István főpolgármester-helyettes négy javaslatot fogalmazott meg a Margit híd felújítása kapcsán. Az egyik pontban felhívja a figyelmet, hogy az építtető önkormányzat és a kivitelező közötti vállalkozási szerződést nem aktualizálták, vagyis a beruházás csúszása miatt nem a helyes megvalósítási és pénzügyi ütemterv szerepel abban. Az előterjesztés szerint a támogatás lehívhatósága érdekében mielőbb, peren kívül meg kell egyezni a kivitelezővel. Ennek két alternatívája van: az egyik, hogy közös jegyzőkönyvben rögzítik, hogy az önkormányzat nem mond le kötbérigényéről, de aktualizálja az ütemtervet, a másik pedig egy kompromisszumos javaslat, amely szerződés-módosítást jelentene.

Ugyancsak a Margit híddal kapcsolatos döntés a déli kerékpárút kialakítása, amely kapcsán számos vita volt korábban. Az előterjesztés a déli járdán, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat javasol. Az előterjesztés kitér az aluljárók színvonalának emelésére és a lent található BKV pénztár, illetve más közszolgáltatók helyiségeinek korszerűsítésére is, amelyet vagy a projekt részeként, vagy új eljárás megindításával oldanák meg. A javaslatban a hídfőterek parkjainak rendezése és a közlekedési csomópontok fejlesztése is szerepel. Ez a többi között akadálymentes átjárást és burkolat-felújítást tartalmaz.

A képviselők szavaznak a Parking Kft. új feladatairól is. A Fővárosi Közgyűlés még februárban döntött úgy, hogy felmondja a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás (BÖP) megállapodását év végével, a fővárosi tulajdonú útvonalak férőhelyeinek üzemeltetését pedig a Parking Kft.-re bízza. Utóbbi társaság ugyan kiírt egy közbeszerzési eljárást parkolójegy-kiadó automaták beszerzésére, karbantartására és üzemeltetésére, ez azonban eredménytelenül zárult. A határidőig csak az a lehetőség maradt, hogy a BÖP Kft. átadja eszközeinek használati jogát a Parking Kft.-nek. A tevékenység bővülése miatt a Parking Kft. 36 új munkavállaló felvételével számol, erről is a testületnek kell döntenie.