FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS – A forrásmegosztásról és a parkolási rendszerrõl szavaztak a képviselõk

Felmondja a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulással kötött szerzõdését a fõvárosi önkormányzat – errõl hétfõi rendkívüli ülésén döntött a Fõvárosi Közgyûlés. A képviselõk határoztak a fõvárosnak és a kerületeknek közösen járó bevételek 2010-es megosztásáról is.

Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettes elõterjesztése szerint egységes közszolgáltatást kell teremteni a parkolás területén Budapesten, amelyet egy egyszemélyes fõvárosi tulajdonú társaságnak kell ellátnia. A szabad demokrata városvezetõ szerint a mostani rendszer felett eljárt az idõ, a változtatás szükségességében pedig konszenzus van. A javaslat szerint a várakozóhelyek üzemeltetésére a Parking Kft. a legalkalmasabb.

Gy. Németh Erzsébet szocialista képviselõ a vitában egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a Parking Kft.-nek nincs elfogadott üzleti terve a 2009-es évre. Azt is felvetette, hogy a kérdésben nem volt érdemi egyeztetés az érintett kerületekkel. Egerfai József és Bánsághi Tamás szocialista képviselõk utóbbi miatt módosító javaslatot nyújtottak be, amelyben az elõterjesztés elhalasztását és további tárgyalások kezdeményezését kérték.

A javaslatot végül nem az eredetileg tervezett azonnali határidõvel fogadták el a képviselõk, hanem a módosító indítványban szereplõ február 24-ével. Ebben felkérték Demszky Gábor fõpolgármestert, hogy készítsen feladat- és ütemtervet, ami alapján a Parking Kft. átveheti a fõvárosi tulajdonú közterületeken a parkolási rendszer üzemeltetését.

Ebben az évben az állami normatívákból, a helyben maradó személyi jövedelemadóból, illetve a Budapesten befolyó iparûzési valamint idegenforgalmi adóból 216,5 milliárd forint jár együttesen a fõvárosnak és a 23 kerületnek. Ez 1 milliárd forinttal több, mint 2009-ben. A központi költségvetésbõl idén 630 millió forinttal kevesebbet kap a 24 budapesti önkormányzat, ezt kiegyenlíti az a többlet, amire az iparûzési adóból számítanak. A 2010-es forrásmegosztás szerint a 216,5 milliárdból 99,4 milliárdot kap a fõváros, 117,1 milliárdon pedig a kerületek osztoznak.