Fõvárosi Bíróság: 700 bíró, évi 300 ezernél több ügy

A Fõvárosi Bíróságon és a kerületi bíróságokon 719 bíró dolgozott tavaly, akik több mint 300 ezer ügyben hoztak döntést – hangzott el hétfõn a Fõvárosi Bíróság összbírói értekezletén. A tanácskozáson felszólalt Baka András, a Legfelsõbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is, aki a tárgyalások nyilvánosságának fontosságáról és a nyilvánosság korlátairól is beszélt.

Baka András a tanácskozást követõ sajtótájékoztatón a tárgyalótermet az orvosi mûtõhöz hasonlította, és azt mondta, hogy bár õ a teljes nyilvánosság híve, a kamerák tárgyalótermi jelenlétét szerinte is korlátozni kellene. A fõbíró szerint fontos, hogy a bíróságok adjanak elõzetes összefoglaló tájékoztatást a médiának a nagy ügyekrõl, de a tárgyalótermi nyilvánosságot egy külön törvényben pontosabban kellene szabályozni. A Kulcsár-üggyel kapcsolatos újságírói érdeklõdésre a Legfelsõbb Bíróság elnöke azt mondta, a gazdasági büntetõügyek 99,9 százalékában nincs probléma, egy olyan ügyben, mint a Kulcsár-ügy, amelyik iratanyaga több mint 800 kilogrammot tesz ki, nem könnyû dönteni. De ez a Fõvárosi Ítélõtábla dolga.

Gatter László, a Fõvárosi Bíróság elnöke emlékeztetett arra, hogy a parkolási társaságok ügyeinek nagy száma jelentõsen befolyásolta a statisztikát. Ezzel együtt 2009-ben a fõvárosi kerületi bíróságok több mint 85 ezer polgári peres ügyet fejeztek be, 15 százalékkal többet, mint 2 évvel elõbb. A kerületi bíróságok által befejezett, úgynevezett nem peres ügyek száma 30 százalékkal növekedett 2 év alatt és meghaladta a 280 ezret. A Fõvárosi Bíróságon elsõ fokon a polgári ügyszakban 11200, a gazdasági ügyszakban 3600 ügyet fejeztek be, a közigazgatási kollégium 6300, a büntetõ kollégium pedig több mint 2000 ügyben hozott elsõ fokú ítéletet. A Fõvárosi Bíróság másodfokú tanácsai több mint 11 ezer, a büntetõ tanácsok pedig 9000 ügyben döntöttek az elmúlt évben.