Fuzáriumtoxinos fertőzés – rossz kupacból használtak fel gabonát gyártáskor a bajai malomban

Az egyik munkafázisban véletlenül az elkülönített fertőzött gabonából is használtak fel a bajai Diamant Malom International Kft-nél, így kerülhetett fuzáriumtoxin a társaság bizonyos termékeibe – ezt mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön a cég ügyvezető igazgatója. Kökény István szerint a Diamant Malom International Kft. kárpótolja üzletfeleit, de még nem tudni, pontosan hogyan, az ezzel kapcsolatos tárgyalások még nem kezdődtek meg ugyanis.

Június végén találtak fuzáriumtoxinnal fertőzött lisztet először Baján. Később azok a cégek is megvizsgáltatták termékeiket, amelyek az érintett malom alapanyagait használták fel. Több gyártó több termékét is vissza kellett vonni a boltok polcairól, miután azokban ugyancsak kimutatták a fertőzést. A cégek, például a Cerbona, kártérítést kérnek majd a malomtól.

Kökény István, a Diamant Malom International Kft. ügyvezető igazgatója a Független Hírügynökségnek csütörtökön elmondta: minden beérkező gabonaszállítmányt megvizsgálnak a cégnél. A feldolgozás után az elkészült termékeket is szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Amikor az egyik beérkező gabonaszállítmányról kiderült, hogy fertőzött, külön rakták le a többitől. A feldolgozáskor azonban az egyik munkafolyamatnál egy munkás véletlenül a rossz kupacból hozott – magyarázta az ügyvezető igazgató.

Kökény István azt mondta: nem is gondolt arra, hogy ennyi ellenőrzés után ilyen hiba történhet. Az elmúlt évben több mint 400 ellenőrzést, laborvizsgálatot végeztettek, és mindig el tudták különíteni a hibás tételeket a jótól. A kártérítést kérő cégeket mindenképpen kárpótolni akarják, de még nem tudni, pontosan hogyan, mert egyelőre nem kezdődtek meg erről a tárgyalások. Kökény István hozzátette: sajnálják a történteket, és mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék vásárlóik bizalmát.

Azt nem árulhatta el az ügyvezető igazgató, hogy melyik gazdától származik a fertőzött gabona. A fuzáriumtoxinos fertőzés több mindentől függ ugyanis: esős időjárásnál például a búza korai és késői fejlődési szakaszában is könnyen kialakulhat. Ránézésre ráadásul nehéz megkülönböztetni a fertőzött szállítmányt egészségestől. A Független Hírügynökség más forrásból úgy tudja, hogy a fertőzött búza Csongrád megyéből származik.

Kökény István azt még nem tudta megmondani, hogy cégen belül felelősségre vonnak-e valakit. A malom adatai szerint összesen 228 tonna fertőzött gabonát dolgozhattak fel májusban valamint június első napjaiban.

Az ügyvezető igazgató szerint azért csak most álltak a nyilvánosság elé, mert a termelési fázisban meg kellett keresni az időpontot, amikortól elkezdtek dolgozni a “rossz” búzával, és azt is, hogy pontosan meddig volt a rendszerben a gabona. Meg kellett találni, hogy kiknek szállítottak belőle, és saját laborjukban is végeztettek újabb vizsgálatokat, mindezek időbe kerültek – magyarázta.Sporthírek