Helyi közélet

2015.06.10. 12:49

"Minden nap a maga módján kihívás"

Miskolc - Az esélyegyenlőség különböző terei egyre inkább esélyt kapnak a többségi gondolkodásban is - állítja a szervező.

Miskolc - Az esélyegyenlőség különböző terei egyre inkább esélyt kapnak a többségi gondolkodásban is - állítja a szervező.Kishonty-Kardos Rita, a Női Esélyegyenlőségi Fórum miskolci koordinátora arról beszélt munkatársunknak: azért fontos egy ilyen nap, hogy bemutassák miért dolgoznak női szervezetként.

- Mi a női-férfi, a nemi esélyegyenlőségért dolgozunk és ezt szeretnénk teljesen praktikusan beilleszteni gyakorlatba - mondta. - Az embereknek kell elmondanunk, hogy miért fontos ez. Hogy milyen hatással van az életükre. Például hasonló bért fognak kapni a munkahelyükön, vezető pozícióba kerülhetnek a munkahelyükön, vagy hogy ők is formálhatják a sorsukat.

Egyébként jelenleg is zajlik a helyi esélyegyenlőségi program felülvizsgálata, így Ritáék megkérdezték például egy kérdőíven, hogy milyen problémáik vannak, vagy éppen milyen értékek vannak a nők számára. Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzattal jó a kapcsolatuk, de a koordinátor szerint az a fontos, hogy szemléletváltás következzen be döntéshozói szinten is.

Megszólítani az embereket

Kiss Gábor alpolgármester arról beszélt, hogy a rendezvény egyik legfontosabb célja az, hogy sok embert meg lehessen szólítani. "A leghatásosabb az, ha az emberekhez szóluk." - fogalmazott megnyitójában.

- Az ilyen események lehetőséget teremtenek arra, hogy a különböző társadalmi csoportok megismerjék egymás életét - mindezt már Sasvári Gyula (Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete) mondta. - Nyissunk azon emberek felé, akik nem érzik azt, hogy részei lennének, vagy még nem részei bármelyik csoportnak. A méget azért hangsúlyozom, mert itt vannak az idősek, vagy itt vannak a fogyatékkal élők. Előbb utóbb mindenki lesz idősebb, uram bocsá bárkit érhet baleset és fogyatékossá válhat... Egyszóval jó alkalom egymás megismerésére, hogy miként lehet velük, velünk azonosulni, az életüket jobbá, és könnyebbé tenni.

Sasvári Gyula arról is beszélt, hogy kerekesszékben nincsenek szürke hétköznapok.

- Minden nap a maga módján kihívás, ha másért nem azért, mert a kerekesszék olyan eszköz, amely folyamatos útvonaltervezésre kényszeríti az embert - jelentette ki, hozzátéve: az elmúlt 10 évben elég sokat változott az emberek hozzáállása, szemlélete.

A főszervezőt, Hiripi Edinát, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársát nehéz volt elcsípnünk, hiszen folyamatosan jött, ment, intézkedett a nap sikeréért.

- Az esélyegyenlőség különböző terei egyre inkább esélyt kapnak a többségi gondolkodásban is, viszont olyan mintha fogalom zavar lenne mindezzel kapcsolatban - magyarázta. - Akik egy picit is nyitottak, azok kapjanak hiteles információt. Mindannyiunknak nyitottabbá és segítőkészebbé kell válnunk! Fontos lenne, ha kialakulna a többségi társadalomban az a fajta szemlélet, hogy segítünk azokon, akiknek segítségre van szükségük. Ez hiszem, hogy nem szívesség!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában