Füves élőhelyek kutatása indul a Debreceni Egyetem és nemzeti parkok részvételével

Debrecen, 2011. november 10., csütörtök (MTI) – A hazai biológiai és ökológiai kutatómunka hatékonyabbá tételére kutatóközpontot (Füves Élőhelyek Kutatóközpont) hoztak létre a Debreceni Egyetem (DE) két centruma, valamint a Hortobágyi-, a Bükki- és az Aggteleki Nemzeti Park csütörtökön megkötött együttműködésével.

A Debreceni Egyetem különösen ügyel a külső partnerekkel történő együttműködésre. A kihelyezett tanszékek, kutatóközpontok és gyakorlati helyek a hallgatókat nagyobb eséllyel indítják el a munkaerőpiacon, de a partnerek is profitálnak belőle – emelte ki Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok (DE-TEK)centrumának elnöke a megállapodás megkötését megelőző debreceni sajtótájékoztatón.

Sailer Kornél, a DE Természettudományi és Technológiai Karának dékánja rámutatott, hogy a nemzeti parkokkal kötött megállapodás – amelyben a DE-TEK mellett az egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma vesz részt – szakmai és nem infrastrukturális jellegű, annak célja új kutatási témák kidolgozása és a tudományos eredmények közzététele. Ezek közül kiemelte a kétéltűek vizsgálatát és a rájuk hatással lévő parazitizmus összefüggéseit a klímaváltozással. A kutatások fontos részterülete lesz az éghajlatváltozás vizsgálata – tette hozzá.

A részt vevő nemzeti parkok igazgatói egyöntetűen az állami fenntartású intézmények hatékony együttműködését emelték ki, valamint azt, hogy a jelenlegi szűkös források között erősebb pályázati potenciállal bírnak együtt, mint külön-külön.

A szakemberek a kutatások közül szóltak arról, hogy már korábban is közösen vizsgálták a madarak vonulását, az orchideák virágzását, a lepkék aktivitását és a klímaváltozás rájuk gyakorolt hatásait. A jövőbeli együttműködésükkel ezeket fajcsoportokra összpontosítva és további témákra kiterjesztve tudják vizsgálni – mondta el Sailer Kornél.

– MTI –