Füttyszó kísérte Gyurcsány és Toller beszédét

Gyurcsány Ferenc, Lamperth Mónika és Toller László ünnepi beszédet mondott szombaton a parlament előtt az önkormányzati rendszer létrejöttének 15. évfordulója alkalmából.

A rendezvényen a közönségből többen belefütyültek a beszédekbe. Gyurcsány Ferenc elmondta: az önkormányzatiság legfontosabb része, hogy az emberek saját maguk döntenek sorsuk felől. Az előttünk álló időszakot a miniszterelnök az együttműködő önkormányzat próbájának nevezte. Beszédét taps és szórványos füttyszó kísérte.

Lamperth Mónika az önkormányzatiság intézményét a demokrácia maradandó értékének és a jogállam szilárd tartópillérének nevezte, amelyet a parlament 1990-ben 98 százalékos szavazataránnyal fogadott el. Toller László, Pécs polgármestere az önkormányzatiságot az ország sikerágazatának nevezte, mivel az elmúlt időszakban, iskolák, rendelők, és közterek újultak meg. Beszédét szintén füttyszó kísérte, melyre a polgármester úgy reagált, hogy nem sírni kell, hanem dolgozni.

Címzett támogatással a helyi önkormányzatok eddig 10 ezer 87 beruházást valósítottak meg. A jelenlegi kormány újrafogalmazta a kistérségek szerepét, megalapozta az önkormányzatok finanszírozásának reformját, kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatására, a központi költségvetési források decentralizálásával – hangzott el a beszédekben a szombaton délelőtt a Kossuth téren.