Friss hírek

2009.08.12. 15:11

Változatlan marad a tankönyvek ára

<p>Nem emelkedik a tankönyvek ára a következõ tanévben - mondta Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a szerdai kormányszóvivõi tájékoztatón. Az iskolakezdõk száma idén is csökken, középtávon azonban megáll ez a folyamat - tette hozzá. A következõ tanév egyébként szeptember 1-jén kezdõdik és június 15-ig tart.</p>

A következõ tanévben 3475 féle könyvbõl válogathatnak a közoktatási intézmények, az árak azonban nem emelkednek - mondta Arató Gergely. Az állam csaknem 7 milliárd forint támogatást ad a tankönyvek megvásárlásához. Ingyenes tankönyvellátásra 600 ezer gyermek jogosult. Ezt egyébként a tartósan beteg, a fogyatékos, a tanulási folyamatban akadályozott gyermekek vehetik igénybe, valamint a három- vagy többgyermekes családban élõk és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülõk. Az ingyenes tankönyvellátásban egyébként 10 ezer forint jár fejenként, az általános támogatás pedig 1000 forint fejenként. Az államtitkár hozzátette: egyre inkább terjed a gyakorlat, hogy a tovább használható könyveket kikölcsönzik a rászorulók az adott tanévre.

A tanév egyébként szeptember 1-jén, kedden kezdõdik és június 15-én, kedden ér véget. Az elsõ félév január 15-ig tart. Arató Gergely arról is beszélt: 1 millió 349 ezer diák kezdi meg a tanévet, ami kevesebb, mint a tavalyi, akkor ugyanis 1 millió 362 ezer volt. Az általános iskolák elsõ évfolyamait kezdõk száma stabilan 99 ezer fõ, vagyis középtávon megáll a csökkenés - mondta az államtitkár.

Folyamatosan bõvül azoknak a száma is, akik az ingyenes, vagy az 50 százalékos gyermekétkeztetésben részt vesznek. Erre a 2009-es költségvetésben 65 ezer forint jut gyermekenként. Ingyenes étkeztetés egyébként azoknak a bölcsõdés, óvodás és általános iskola1-6. osztályába járó gyermekeknek jár, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak.

A kormány 3,4 milliárd forint támogatást ad a képességkibontakoztatással foglalkozó intézményeknek, amelyek integrált pedagógiai módszer szerint oktatnak. Az itt dolgozók bérpótlékot is kapnak majd. Erre 1600 intézmény jogosult.

Az államtitkár arról is beszélt: a kormány keddi ülésén döntött arról, hogy módosítja a közoktatási törvénynek azt a részét, ami az iskolák saját szabályzatairól szól. Ennek értelmében a viselkedési szabályok nemcsak a tanulókra és a tanárokra vonatkoznak, hanem a látogatókra és szülõkre is, ha az intézmény úgy dönt. Ha tehát egy szülõ vagy látogató "botrányt okoz", akkor szabálysértési eljárást indítanak ellene - mondta Arató Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!