Friss hírek

2010.03.11. 11:18

Megkezdi munkáját a Fidesz gazdasági tényfeltáró bizottsága

<p>Elsõként a 2010-re várt államháztartási hiány alakulásának vizsgálatával, illetve a magyar szén-dioxid kvóták értékesítésének kormányzati szándékával kezdi meg mûködését a Fidesz gazdasági tényfeltáró bizottsága - jelentette be a testület elnöke csütörtökön Budapesten. Varga Mihály elmondta: a testület elõreláthatólag augusztusban fejezi be a munkáját és készíti el a jelentését, aminek hatására a társadalom remélhetõleg jóval valósabb képet kap a magyar gazdaság helyzetérõl, mint ahogyan az 2006-ban történt.</p>

A Fidesz alelnöke emlékeztetett rá, hogy négy évvel ezelõtt a választások elõtt az MSZP-SZDSZ kormány eltitkolta, manipulálta és meghamisította a valós gazdasági adatokat. Varga Mihály szerint a kormány most is erre készül és a választásokig mesterségesen lent tartja a kabinet a költségvetési hiányt. A volt pénzügyminiszter szerint például beszédes adat, hogy a 2010 egész évre várt költségvetési hiány majdnem fele teljesül májusra, valamint Varga szerint a szén-dioxid kvóták eladásából bejövõ pénzt is "kozmetikázásra" akarja fordítani az MSZP-kormány.
Varga Mihály éppen ezért felszólította a kormányt, hogy ne adjanak el szén-dioxid kvótát, illetve semmilyen hasonló jellegû tranzakciót ne bonyolítsanak le. A fideszes politikus szerint nem helyes, hogy a kormány titokban, parlamenti ülések híján országgyûlési kontroll nélkül akar meghozni ilyen döntéseket.

A tényfeltáró bizottsággal kapcsolatban Varga Mihály elmondta: tagjai a Fidesz költségvetési munkacsoportjának tagjai, valamint minél több külsõs szakértõt is szeretnének bevonni a munkába. Elsõként a tavaly novemberben a 2010-es költségvetés ellen tiltakozó 29 közgazdásszal veszik fel a kapcsolatot. A testület elnöke hangsúlyozta: a bizottság nem "pót-hatóságként" mûködik, nem a korrupciós ügyeket keresi, hanem a gazdaság valós helyzetét akarja megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!