Fűtőmű projekt: a város támogatja

Papírból Fűtőmű
Papírból Fűtőmű
Miskolc – Öt hónapja dolgozik az egyetemi fűtőmű átalakításának tervein Szőke Tibor, az Egyetemi Fűtőmű Kft. igazgatója. 2009 végére készülnének el.
A szabadság kultúrája – Miskolcon [.pdf – 714KB]

Öt hónapja

…dolgozik az egyetemi fűtőmű átalakításának tervein Szőke Tibor, az Egyetemi Fűtőmű Kft. igazgatója. Ha minden úgy alakul, ahogy szeretnék, 2009 végére technikatörténeti múzeumnak és kortárs művészeknek adna otthont a volt fűtőmű.

Civil kezdeményezésről van szó

 

Múlt héten jelent meg vitaindító cikkünk: Tömpe Péter, a Kortárs Művészeti Egyesület munkatársa a Szabadság kultúrája Miskolcon című tanulmányáról számoltunk be, amiben arról írt, hogy Miskolc nem karolja fel a civil kezdeményezéseket, nem vonja be őket a kultúrát érintő döntésekbe.

“Ez nem kevés”

Szőke Tibor-t e cikk kapcsán kérdeztük. Arra voltunk kiváncsiak, hogy lehet-e Miskolcon így érvényesülni, hogy mennyire támogatja, támogatja-e a városvezetés a megvalósítást.

Szőke Tibor úgy látja, a folyamatokat támogatja az önkormányzat:
„erkölcsileg és politikailag egyaránt”.
– És ez nem kevés – hangsúlyozta. Az EU-s pályázatokon úgy lehet egy projekt sikeres, ha a város támogatja. Ezzel semmi baj nincs. Eddig is jól működtünk együtt a várossal, senki nem mondta, hogy amit csinálunk, az nem jó. A többi már csak a mi ügyességünkön múlik.

Bizonyítani kell

A pályázati anyag májusra készül el. A városvezetés ismeri és támogatja is a Fűtőmű projekt-et, s ezért a kezdeményezést a kulturpolitikába is be kell tudni illeszteni. Szőke Tibor-ék az önrészt biztosítják. Igaz, pályázati kiírások még nincsenek, s mint ahogy fogalmaz, kifejezetten erre a célra megjelenő pályázat nem is lesz soha, legfeljebb egyes részleteiben. Ha már a tervek negyedét sikerül megpályázni a jelenlegi pályázati rendszerekben, azt követhetik az újabb nyertes pályázatok. Ha pedig lehetőséget kapnak, akkor mindenkinek bizonyítani kell.

– Befogadó intézményt tervezünk – magyarázta ez utóbbi mondatot. A város által támogatott Science Múzeum-on kívül ugyanis két művészeti egyesület kapna otthont a fűtőműben, (az egyik Tömpe Péter-éké.) – Mi a teret, a lehetőséget megadnánk, de ezzel élni is kell tudniuk.

Nyitott művészeti intézmény

– A projektet úgy gyúrtuk össze, hogy olyan nyitott művészeti intézmény jöhessen létre, amely minden művészeti ágnak helyszínt biztosít. Kortárs alkotóműhelynek, (képzőművészeti és irodalmi egyaránt) kortárs színháznak, studiótermeknek, előadótermeknek – tudhattuk meg Szőke Tibor-tól. A tervezéssel ott tartanak, hogy be tudják határolni, hogy mely funkciók, hol lesznek az épületben.

A Science Múzeum terveinek készítésébe az egyetem minden kara bekapcsolódott. Nem hagyományos múzeum lesz ez, hanem a budapesti Csodák Palotája-szerű, show-jellegű, interaktív kiállításokkal. Szőke Tibor-ék 250 ezernyi érdeklődőre számítanak. Szerinte a miskolci programokért érdemes lesz felülni a vonatra akár Budapesten is. Maga a múzeum, s a kortárs művészeti programok erre a garancia.

“Éreztem, meg kell csinálni”

Szőke Tibor több tucat hasonló létesítményt tanulmányozott szerte a világban személyesen és az interneten keresztül. Szerinte időben vannak, a tízszer nagyobb múzeum Amerikában nyolc év alatt jött létre.
– Ha 2-3 év alatt szakaszonként felépülünk, nagyon jó időt futunk – mondja. Mint kiderült, elképzelésük, miszerint a két profilt összevonják, egyedülállónak tűnik.
Szőke Tibor egyébként budapesti születésű, egyetemre viszont Miskolcra járt.
– Már régen szúrta a szemem az épület, éreztem, hogy meg kell csinálni – mondta. – Számunkra nem az ingatlan megvásárlása volt fontos, hanem hogy az épületbe tervezett funkciókat meg tudjuk valósítani. Nagy pénzekre nem számít a fűtőmű működtetéséből, mint mondja, ha „pozitív nulla” lesz a bevétel, már elégedett lesz. A múzeumnak muszáj bevételt csinálnia, a működtetés közvetlen költségeinek 60- 70 százalékát ki kell tudni termelnie.

Már vannak közművek

Jelenleg tíz ember dolgozik az épületen, épületben. Nagytakarítanak, a felső tetőrészt javítják (ha télen esett volna a hó, beszakadhatott volna). Most már vannak közművek, víz, csatorna, áram és be is kerítették az épületet.