Futnak és kerékpároznak a Bükkben

Miskolc, 2012. május 25., péntek (MTI) – Június 9-én 20. alkalommal rendezik meg a Bükki Hegyi Maraton futóversenyt, melynek másnapján a hegyikerékpárosok számára kiírt 1. Kondenzgyík Maratonra kerül sor a Bükk hegység lankáin, dombjain.

A kétnapos esemény pénteki, Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a futók versengése Kisgyörgy Ádám emlékverseny is lesz egyben, a szervezők ezzel tisztelegnek az esemény atyjának emléke előtt. A futók a Csanyik völgyben, a Királyasztal környékén mérik majd össze felkészültségüket. A 10,5 kilométeres körpályát Németh Csaba, a rendező Marathon Club szakmai alelnöke jelölte ki, és újítás, hogy a korábbi beton helyett most 95 százalékban dózerolt, illetve erdei úton halad, a szintemelkedés 300 méter lesz.

A Miskolc Megyei Jogú Önkormányzat kiemelt támogatását is élvező rendezők ultramaratoni (63 km), maraton (42,3 km), félmaraton (21 km), újdonságként pedig kismaraton (10,5 km) távon hirdetnek versenyt. Idén is lesz Hegyen-völgyön Maratonka (3,2 km), melyet futva és sétálva is lehet teljesíteni.

Érdekesség, hogy a Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség a jubileumi, miskolci verseny maratoni számát jelölte ki válogatónak az idei hosszú távú hegyi-futó világbajnokságra, így Miskolcon dől el, kik képviselik az országot a rangos eseményen. Az előnevezések száma (240) minden eddigi rekordot megdöntött, s német, szlovák és nigériai sportoló is jelezte már indulását.

Az esemény második napján a kerékpárosok számára kiírt 1. Kondenzgyík Maratont rendezik meg. Az erdei dózerolt utakon egy 28 km-es, 650 méter szintkülönbségű körpályát jelöltek ki, amelyeken négy számban (84 km, 56 km, 28 km és váltó) lehet versengeni.

– MTI –