Fűtetlen iskolába járnak a gyerekek, mert az önkormányzat nem tudja kifizetni a gázszámlát

Fűtés nélküli iskolába és óvodába járnak a gyerekek már egy hónapja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Biriben. A gázszolgáltató ugyanis 2 és fél millió forintos tartozás miatt kikapcsolta gázt az önkormányzati fenntartású intézményekben. A gyerekek fáznak, a szülők pedig dühösek. A polgármester egyelőre nem tudja megmondani, mikor lesz újra fűtés. A település kasszája ugyanis üres, hitelt már nem kapnak. Utolsó mentsvárként az önkormányzati minisztériumhoz fordultak támogatásáért.

Az 1400 fős település egyetlen önkormányzati iskolában 16-17 fokban tanulnak a gyerekek. Hősugárzó mellett, amit néhány szülő adott kölcsön az iskolának. A tanárok is minden tőlük telhetőt megtesznek. Mint mondják, ha az egyik oldalon besüt a nap, akkor ott tanulnak a gyerekek, utána mennek át a másik oldalra. Emellett próbálnak sokat mozogni, és a kabátokat is magukon tartják, ha kell.

A hideg épületben csaknem 80 gyerek, 40 óvodás és 38 általános iskolás fázik már egy hónapja; a többieket már korábban elvitték a szülők másik iskolába. A gázszolgáltató még a tanév elején zárta le a gázórát, mert 2 és fél millió forinttal tartozik neki a község. A polgármester hiába könyörög a bankban kölcsönért, az önkormányzat mostanra hitelképtelenné vált. 22 millió forintos tartozásuk van, ezért most az önkormányzati minisztériumtól várnak segítséget. Erről még a héten várnak döntést.

Nemcsak a gáz, de a villanyszámlával is tartozik az önkormányzat. Ha egy héten belül nem kapnak támogatást, a dolgozók bérét sem tudják kifizetni.Sporthírek