Fűtési támogatás rászorulóknak

A hideg beköszöntével, a fűtési szezon elején sokakat érdekel, kik és milyen jogcímeken juthatnak támogatáshoz? Különösen érdekes a kérdés akkor, ha az energiaárak várható emelkedéséről hallani.

A kérdésre Pappné Fülöp Enikőtől, Nyírbátor város polgármesteri hivatalának aljegyzőjétől kértünk feleletet.

– Tény, hogy a hideg idő beálltával városunkban is jelentősen megnőtt a támogatást igénylők száma. Fűtési támogatás jelenleg két jogcímen kérhető. A legújabb, a nyugdíjasok körében meghírdetett távhőszolgáltatási fűtési támogatást minden önkormányzatnál külön, e célra létesített nyomtatványon lehet igényelni, amely szociális rászorultság alapján adható, mértéke pedig függ attól, hogy családban vagy egyedül él a kérelmező. Összege a téli hónapokban nagyobb, a nyáriakban kisebb lehet.

A másik jogcím, a lakásfenntartási támogatás nemcsak fűtésre, de a lakhatással kapcsolatos más kiadások pótlására is igényelhető. Összege függ az egy főre eső jövedelemtől, illetve a lakás rezsiköltségétől is.

A szükséges formanyomtatvány az önkormányzatoknál kapható, melyhez a közüzemi számlát és egy jövedelemigazolást is csatolni kell.

– Kovács Éva –