Fűtés geotermikus energiával

Magyaroszágon először a geotermikus energia hasznosítására alkalmas társasház épül a főváros VII. kerületében.

A csaknem 100 lakások ára ugyan 30 százalékkal magasabb lesz az átlagosnál, a fűtésért azonban 15-20 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni. Az épületet a tervek szerint két év úlva adják át. A technológia Európában is ritkaság, elsősorban az Egyesült Államokban megszokott az építkezési mód.

Az eljárás lényege, hogy 100 méteres mélységből nyerik a ház fűtéséhez, hűtéséhez szükséges energiát, amelyet egy földszinti hőközpontban továbbítanak és osztnak el a lakásokban. A lakásokban nincsenek radiátorok, a falakon keresztül hűtenek, illetve fűtenek. A geotermikus hő felhasználásával nemcsak az energiaköltségek alacsonyabbak, hanem a szennyezőanyag kibocsátás is jelentősen csökken – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a VII. kerület polgármestere.

Hunwald György elmondta, azért tartja példaértékűnek az építkezést, mert a belső fővárosi kerületekben az átlagnál jóval nagyobb a károsanyagterhelés. A VII. kerületi Eszterház elnevezésű épületegyüttesnek eddig az alapjai készültek el, az épületet a tervek szerint 2007 elején adják át. Az épületben 100 lakás lesz, 48 és 170 négyzetméter alapterület között. A lakások 30 százazalékkal kerülenek többe, mint egy átlagos új lakás, a fűtési költségeken azonban havonta 15-20 százalékot lehet majd spórolni.