Futballszurkolók tüntettek a Parlamentnél

Akt.:
Budapest, 2014. október 26. Résztvevők a szurkolói csoportok demonstrációján Budapesten, a Kossuth téren 2014. október 26-án. A tüntetők célja, hogy felhívják a figyelmet a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint a klubvezetők szerintük szurkolóellenes szemléletére és intézkedéseire.
Budapest, 2014. október 26. Résztvevők a szurkolói csoportok demonstrációján Budapesten, a Kossuth téren 2014. október 26-án. A tüntetők célja, hogy felhívják a figyelmet a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint a klubvezetők szerintük szurkolóellenes szemléletére és intézkedéseire. - © MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. október 26., vasárnap (MTI) – A tervezettnél rövidebb, szűk félórás volt a magyar szervezett futballszurkolói táborok tüntetése vasárnap délután a budapesti Kossuth téren, a demonstráción a szurkolói kártya és regisztráció bevezetése ellen tiltakoztak a drukkerek.

A szurkolók szerettek volna egy Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett petíciót is átadni, de ez elmaradt, mert – mint a demonstráció egyik felszólalója elmondta – írásban azt a tájékoztatást kapták, hogy erre csak munkanapon van lehetőség.

A felszólalók egyike beszédében hangoztatta: az a céljuk, hogy töröljék el a szurkolói regisztrációt, és erről az illetékesek üljenek le velük tárgyalni.

“Ez volt az utolsó ilyen békés megmozdulásunk, ha nincs más lehetőségünk, radikalizálódnunk kell” – mondta a szónok, aki nehezményezte, hogy szurkolói rigmusok miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétről hétre több százezer forintra bünteti a klubokat.

Megköszönte a szurkolói csoportoknak, hogy távolmaradtak a hétvégi NB I-es forduló mérkőzéseitől. “A bojkott jól sikerült, mert a nézőszám negatív rekordot döntött” – állapította meg a nevét nem közlő felszólaló, majd a politika kivonulását követelte a magyar futballból. A demonstrálók eközben “Mi vagyunk a futball!” szlogent skandáltak.

Az MTI-hez is eljuttatott kétoldalas petícióban a szurkolói csoportok kiemelték, hogy elismerik a kormány labdarúgást érintő infrastrukturális fejlesztéseit, ugyanakkor fel akarják hívni a figyelmet az őket érintő negatív intézkedésekre.

Szerintük a jelenlegi jogi szabályozások drukkerellenesek és ellehetetlenítik a leghűségesebb szurkolókat, akik közül emiatt egyre többen maradnak távol a stadionoktól.

A drukkerek hangsúlyozták, hogy az őket érintő kérdésekben nincs valódi egyeztetés sem velük, sem pedig az őket képviselő érdekvédelmi csoportokkal; céljuk, hogy a döntéshozó szervek és a hatóságok, valamint a szurkolók érdekképviseleti szervei között párbeszéd alakuljon ki. A drukkerek ez utóbbi kialakításában kérték a petícióban a miniszterelnök segítségét.

A demonstráción a szervezők becslése szerint öt-hatezren vettek részt, 15 NB I-es klub – az élvonalból csak a Puskás Akadémia hívei nem voltak jelen -, valamint az NB II-es Békéscsaba, Kaposvár, Szeged és Zalaegerszeg szurkolói.

A drukkerek zászlóin a következő feliratok voltak olvashatók: “Mondj nemet a regisztrációra!”, “Nem kell a kártya!”, “Szurkoló, személyiségi jogok nélkül”, “A szurkoló nem bűnöző”; zárásként a “Against modern football” (A modern futball ellen) feliratú molinót feszítették ki.

A résztvevők – akik a Deák térről a Nádor utcán keresztül vonultak az Országházhoz – a tüntetésen a stadionokban tiltott füstbombákat is meggyújtottak, rigmusaikkal az MLSZ-t bírálták, és távozásra szólították fel a politikus klubvezetőket.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s