Futás, koncert a virágzás ünnepén Szomolyán

Futás a virágzás ünnepén
Futás a virágzás ünnepén - © Fotó: Tóth Balázs
Szomolya – Szombaton tartották a Cseresznyevirágzás Ünnepét Szomolyán.

Az esemény a Kőhodálynál kezdődött Guczi István polgármester és Tállai András országgyűlési képviselő köszöntőjével, délelőtt a hagyományos futóversenyt tartották meg több távon, zumbás bemelegítéssel, Jordán Marcsi és csapata pedig a közös ebéd után is mozgásra várta a helybélieket.

Kövecses Zsolt, a falu jegyzője falutúrát vezetett a Cavernumhoz, ahol beszélt a környék geológiai jellemzőiről, ami egyebek közt lehetővé tette azt, hogy a legszegényebb rétegek pincelakásokat alakítsanak ki maguknak, s így túléljenek. A pincelakásokba most egy helyi vállalkozó lehel új életet, néhány szálláshellyel már elkészült és továbbiakat alakít ki, de vendéglátó egységeket is nyit bennük. A bükkaljai kőkultúra a kaptárkövekkel együtt hungarikum.

Több védettséget élvez

A helyi talaj kedvez a szőlőnek és a cseresznyének. Az őshonos fajta, a szomolyai rövid szárú fekete cseresznye már több védettséget is élvez. Reneszánszát az 1930-as években élte, amikor támogatást kaptak a telepítésre, akkor 15-20 ezer fa volt a dombokon, a gyümölcsöt pedig exportálták. Azután kivágták a fákat, majdnem eltűnt a fajta, mostanában azonban újratelepítik, közel tízezer fájuk van. A jegyző elmesélte, testvértelepülésükön, a német Dalheimben a nemes fajtából vannak ültetvények, a cseresznyét a vörös pezsgők színezésére használják.

Délután László Attila, majd Márió adott műsort a színpadon, a nap pedig bortúrával zárult. A Cseresznyefesztivált idén a tervek szerint június elsején és másodikán tartják.

ÉM-TB