Fűszeres bárányfilével készülnek a magyarok a szakácsolimpiára

Pénteken tartja a főpróbát a XXII. Nemzetközi Szakács és Cukrász Olimpiára készülő magyar válogatott.

A 6 fős profi csapat, illetve a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának öt diákja utolsó alkalommal főzi végig a három fogásos menüsort 110 vendég számára Kecskeméten az október 19-22. között rendezendő világverseny előtt.

A séfek világában az egyik legrangosabb eseménynek számító Szakács és Cukrász Olimpiát négyévente, a sportolimpia évében rendezik meg. Az idei megmérettetés a németországi Erfurtban lesz, és összesen 47 ország legjobbjai indulnak rajta.

A felkészülés már hónapok óta zajlik; a menüt már ötször elkészítették olyan kimagasló szaktekintélyek segítségével, mint Lukács István háromszoros Oscar-díjas, többszörös olimpiai világbajnok mesterszakács. Az értékelés szempontjai az ízletesség, a külső megjelenés és a trendeknek megfelelő tálalás; a magyarok utoljára 2000-ben indultak a versenyen, és bronzérmesek lettek – mondta el Verebes Pál, a BGF oktatója, a csapat menedzsere.

A magyar szakácsválogatottnak a többi országhoz hasonlóan először egy hidegtálat kell készítenie, majd a három fogásos menü következik, amelynek minden eleme két részből áll. Az előételben balatoni fogast, illetve kecsegét tálalnak fel zöldséggel. A főétel báránygerinc filé lesz rókagombával, ürüsonkás fűszerkéregben, illetve káposztás báránycomb juhsajt krokettel és különféle zöldségköretekkel. A desszertben parfé és gyümölcsös-túrós sütemény is lesz.