Füstfelhők a kertek fölött

Füstfelhők a kertek fölött
Őszi napokon nem egyszer előfordul, hogy egész városrészek fulladoznak a füstben az ilyenkor szokásos avarégetés miatt. Avarégetés. Az önkormányzati rendelet szövege itt letölthető. [.rtf – 2KB]

A környezetvédők szerint nem is annyira a levél elégetése a veszélyes, hanem minden más, amit az emberek egyúttal a tűzbe dobnak.

Sajnos, gyakran előfordul, hogy műanyag palackok, olajos rongyok, festékes dobozok kerülnek az égő avar közé – mondja Csige Anikó, az E-misszió Környezetvédelmi Egyesület programvezetője. – Ezek égésekor egészségre ártalmas anyagok, például cianidok szabadulnak fel. A növényi hulladék elégetése egyébként fölösleges, akinek kertje van, komposztálhatná, így hasznosítható lenne trágyázáskor.

Az önkormányzatok minden településen előírhatják, hogy milyen napokon, melyik napszakban lehet, illetve tilos levelet égetni.

Nyíregyházán a köztisztaság fenntartásáról szóló 6/1993-as rendelet szabályozza az avar és a kerti hulladék égetését – magyarázza Köteles István, a hatósági iroda vezetője. – A rendelet kimondja, hogy a belvárosban (a kiskörúton belül), valamint közterületen tilos a nyílt téri égetés. A családi házas övezetben tűrt állapotként megengedi, de csak március 15-től május 31-ig, valamint szeptember 1-je és november 15-e között, naponta 8-10-ig, valamint 16-19 óráig.

A rendelet megszegéséért 500-10.000 forint helyszíni bírság, illetve 30 ezer forintig terjedő szabálysértési bírság róható ki.

– Zajácz D. Zoltán –