Friss hírek

2008.08.30. 06:04

A kormányfő raportra Bhumibol királynál, fokozódó tüntetések Thaiföldön

<p>A thaiföldi miniszterelnök, Szamak Szuntharavet értesítette Bhumiból királyt az országszerte növekvő kormányellenes tüntetésekről - közölte szombaton egy nevének elhallgatását kérő kormánytisztviselő az AFP francia hírügynökséggel. A kormányfő Bangkokból éjfél körül egy magángéppel utazott a thaiföldi király tengerparti rezidenciájára, Hua Hin közelébe, a Klaikangwon palotába, amelynek neve magyarul azt jelenti: Távol a félelmektől. Ezalatt a thaiföldi fővárosban csakúgy, mint az ország déli részén is szombaton folytatódtak a kormányellenes tüntetések. Az ázsiai ország több repülőterét lezárták a csaknem egy hete tartó tiltakozási hullám miatt, így turisták ezrei rekedhettek a thaföldi üdülőhelyeken.</p>

Bár az ázsiai állam uralkodójának Bhumibol Aduljadezsnek kevés a politikai hatalma, a királynak gyakorlatilag jelentős befolyása van a közéletre. Így például a legutóbbi politikai krízis idején döntőbíróként tudott szerepelni.

A királyi rezidenciából a kormányfő, Szamak Szuntharavet még szombaton visszaérkezett a fővárosba. Ezalatt Bangkokban az esős idő ellenére szombaton ismét több ezer tüntető gyűlt össze a kormánynegyedben. Demonstrációkat tartottak Thaiföld déli részén is, ahol kormányellenes tüntetők szálltak meg több repülőteret, köztük Puket sziget légikikötőjét is. Ezenkívül a közeli Krabi valamint Hat Yai repülőterei is zárva voltak szombaton reggel.

A demonstrálók továbbra is a kormányfő lemondását követelik. A korrupción kívül azzal vádolják, hogy a 2 éve, katonai puccsal eltávolított korábbi miniszterelnök a felelősségrevonás elől elmenekült, és a jelenleg önkéntes londoni száműzetésben élő Thakszin Csinavat bábjaként viselkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!