Sport

2016.07.09. 21:46

18. Triatlon Nagyhét - Tíz magyar a vasárnapi világkupa-döntőkben

Tiszaújváros - A világon egyedülálló módon megszakítás nélkül huszadik alkalommal Tiszaújvárosban megrendezett ITU Triatlon Világkupa-futam szombat délutáni előfutamait követően kiderült, hogy a magyar színeket két nő és nyolc férfi képviselheti a vasárnapi, 30-30 tagú fináléban.

Tiszaújváros - A világon egyedülálló módon megszakítás nélkül huszadik alkalommal Tiszaújvárosban megrendezett ITU Triatlon Világkupa-futam szombat délutáni előfutamait követően kiderült, hogy a magyar színeket két nő és nyolc férfi képviselheti a vasárnapi, 30-30 tagú fináléban.

A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét utolsó előtti, MB Barter Napjának sportos befejezését a 20. ITU Triatlon Világkupa két női és három férfi előfutama jelentette. A teljesítendő táv 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás volt.

A hölgyek 19 sportolót számláló 1. futamában ott volt az ukránok riói olimpikonja, Yuliya Yelistratova, aki 2010-ben megnyerte a tiszaújvárosi világkupát, és az idei lisszaboni Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert. Az úszással az ausztrál Emma Jeffcoat és az amerikai Lindsey Jerdonek végzett leghamarabb, de mindössze 2 másodpercre követte őket a kanadai Dominika Jamnicky majd sorra a többiek, Yelistratova a nyolcadik helyen. A kerékpározás feléhez érve – némi meglepetésre - a favorit ukrán versenyző nem volt ott a két-két amerikai, kanadai , olasz, illetve egy ausztrál sportolót felvonultató hetesben. A második váltásnál két, egymástól mintegy 2 perc különbséggel megérkező, hét tagú bolyt jegyezhettünk fel, ami azt sejtetette, hogy a biztos továbbjutást jelentő 14 hely elkelt. A három körös futás első harmadában a kanadai Paula Findlay és Jeffcoat távolodott el 20 méterre a társaktól. A táv középső részében Yelistratovát már a 7-8. helyen rögzítette az időmérőrendszer. A futamot végül Findlay nyerte.

A 2. női futamban, ahol húszan ugrottak a Dísztó vizébe, magyar érdekeltség is volt. Bár olimpikonjaink közül Kovács Zsófia baszk-földi edzőtáborozása miatt, Vanek Margit pedig arcüreg-gyulladástól hátráltatva nem lehetett ott a rajtnál, Bragmayer Zsanett és Sárszegi Noémi próbálta elérni a továbbjutást. Nem is akárhogy, hiszen Zsanett harmadikként mehetett a kerékpáros depóba, ráadásul 10 km teljesítése után, majd a váltáshoz is ő hozta vissza a 14 tagú élmezőnyt a versenyközpontba. A futás első kilométerén hét fősre szűkült a vezető boly, de Bragmayer Zsanett 11. helye is optimizmusra adott okot. A futás elejétől kezdve a végéig az amerikai Erin Dolan diktálta a tempót. A mieink közül Bragmayer a 11. helyen, míg a jól hajrázó, 15.-ként befutó Sárszegi idővel vívta ki a vasárnapi fellépés jogát.

Nyolcan folytathatják a legjobbak között

A férfiak 22 versenyzős 1. futamában az oroszok kiválósága, a 2009-es Tisza-parti világkupa győztese, Dmitriy Polyanskiy 8:41 percet tempózott a 750 méteren, míg ugyanitt a hosszú sérüléséből visszatérő, 2014-es tiszaújvárosi világkupa-győztes Vanek Ákos a negyedik helyet foglalta el. Ők ketten és hat társuk igyekeztek némi előnyt kiharcolni a többiekkel szemben, ami sikerült is. A futás 2 km-nél Ákos a nyolcadik, míg a nagyot tekerő Király István a 11. pozícióban várta a folytatást. Féltávnál Polyanskiy és a kanadai Matthew Sharpe vette át az irányítást, melyet a befutóig nem is engedtek ki a kezükből. Vanek a 8., míg az óriásit hajrázó Király István a 9. helyen érdemelte ki a vasárnapi döntőt.

A 21 indulót számláló második futam elején a francia Raoul Shaw vitézkedett, nyakában a 2013-as tiszaújvárosi világkupa második helyezettjével, a spanyol Francesc Godoy, a tavalyi magyar vk-első orosz Igor Polyanskiy és Dévay Márk haladt. A középső számban egy amerikai fiúval , William Huffmannal egészült ki a vezető négyes, hogy így haladjanak tovább a depóig, ahol az üldözőkhöz képest bő egy perccel hamarabb húzhatták fel futócipőjüket. 3,5 km-hez érkezve még mindig ez az ötös jelentette a közvetlen élbolyt, mögöttük 40 mp-re érkeztek az üldözők. A végelszámolásnál Godoy, Polianskiy, Huffmann lett az első három sorrendje, de ami nekünk igazán fontos: Dévay Márk negyedikként delegálta magát a döntőbe, Bicsák Bence pedig nyolcadikként tett ugyanezt.

A két riói indulónkat, Ifj. Faldum Gábort és Tóth Tamást is felvonultató, 20 sportolót számláló 3. futamban az orosz Ilya Prasolov érezte legjobban magát a Dísztóban, olyannyira, hogy ő jött ki onnan elsőként a kerékpáros depó felé. Mögötte azonban Tóth és Czigány András kezdhette az öltözést, míg Ifj. Faldumot a hetedik helyen jegyezhettük ekkor. A 20 km-es kerékpározás féltávjánál - Tarnai László csatlakozásával négy magyart soraiban tudó, 14 tagú első boly borzolta a többiek kedélyét. A második depózás után Faldum, Tóth, Tarnai és az olasz Delian Stateff gondolt egyet és élre állt, hogy a következő kilométereken - egészen a beérkezésig - ott is maradjanak. Ebből a futamból a 10. helyezett Czigány András idővel lett finalista.

Gála után jöhetnek a finálék

A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét július 10-i, MOL Napján először, 9 órától a tri-shop.hu Magyar Utánpótlás Gálát rendezik meg, melyen a gyermek és serdülő ranglista legjobb 16-16 leány és fiú sportolója mérheti össze tudását a világkupa pályáin és díszletei között. A versenyt ukrán fiatalok avatják nemzetközivé. A gyermek korcsoportosokra 250 méter úszás, 7,5 km kerékpározás és 2,4 km futás vár, míg a serdülők távjai: 500 méter, 12,5 km és 3,6 km.

Az ETU Triatlon Junior Európa-kupa női döntője 13 órakor kezdődik, míg a férfiak legjobbjai 14 órakor kezdik meg az éremcsatát.

A 20. ITU Triatlon Világkupa női fináléja 15.45-kor veszi kezdetét, a férfiak pedig 17.10-kor rajtolnak.

Este 7-kor a szabadidősport események teljesítéséért járó tombolaszelvények sorsolása kezdődik, 8-kor a New Level Empire lép színpadra, ahol 9 órakor a világkupa legjobb 20-20- versenyzőjét köszöntik. Vastag Tamás koncertje 10 órakor indul. A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét zárását a 22.45-re tervezett tűzijáték jelenti majd.

Online-közvetítés a világkupáról

A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) 2016. július 10-én, vasárnap online-közvetítést ad a tiszaújvárosi világkupa versenyről.

- Szűcs István sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!