Fülöp gólya vonzotta a futókat Bodrogkeresztúrban

Elrajtolt a mezőny
Elrajtolt a mezőny - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Bodrogkeresztúr – Bodrogkeresztúr jelképének tiszteletére futottak a kilátóhoz.

Az idén 15 éves Fülöp gólya tiszteletére rendezik meg évek óta Bodrogkeresztúrban tél végén a Fülöp a különc futóversenyt.

Helyi lakos

Fülöp több mint tíz éve döntött úgy, nem hagyja el telente sem Bodrogkeresztúrt.

– Fülöp mára már a település jelképévé vált, az ő tiszteletére rendezzük a futóversenyt – mondja Rozgonyi István, a verseny főszervezője. – Azt hittük, idén a hideg elriasztja a futókat, de több mint négyszázan neveztek az öt kilométeres versenyre.

– Gyakran futok, a napi adagom öt–hat kilométer szokott lenni. Ezen a versenyen azonban most először indulok, így teljesíthetem a napi átlagot – mondta a rajtnál Posta György, Tokaj polgármestere.

A tét nem a dobogós helyek megszerzése volt, hanem a futás szeretetének hirdetése.

A világszerte ismert abaúji ultramaratoni futó, Bogár János például kétszer is áthaladt a célvonalon. Egyszer a saját tempójában lefutva a távot, majd visszafutott a lejtőn, hogy a feleségével kéz a kézben fussanak át együtt is a célvonalon.

– BG –


Fülöp a saját fészkén
Bodrogkeresztúr - Bodrogkeresztúr gólyája nagyon jól érzi magát a településen. A gólyákat úgy kódolta a természet, hogy nyáron nálunk szeretnek lenni, télen pedig jóval délebbre. A nagyon hozzáértők még azt is tudják, hogy ha az áprilisban megérkező gólyapárok három-négy fiókát nevelnek nyáron, a...