Fülöp gólya, Bodrogkeresztúr szárnyas spanyolja idén lesz 15 éves

Fülöp, a gólya
Fülöp, a gólya - © Fotó: BG
Bodrogkeresztúr – Fülöp, a zempléni fehér gólya idén tölti be 15. életévét.

Fülöp gólya mára már legendává vált Zemplénben, hiszen a szárnyas több mint egy évtizede szemelte ki magának lakhelyül Bodrogkeresztúrt, amelyet télen sem hagy el. A tiszteletére találták ki és rendezik meg évek óta februárban a “Fülöp, a különc” elnevezésű futóversenyt. A mostani versenyen elhangzott, Fülöp gólya idén 15 éves.

Elrajtolt a mezőny
Bodrogkeresztúr - Bodrogkeresztúr jelképének tiszteletére futottak a kilátóhoz. Az idén 15 éves Fülöp gólya tiszteletére rendezik meg évek óta Bodrogkeresztúrban tél végén a Fülöp a különc futóversenyt. Helyi lakos Fülöp több mint tíz éve döntött úgy, nem hagyja el telente sem Bodrogkeresztúrt....

Spanyol származás

De honnan lehet ezt tudni? A kérdésre a választ Fülöp gólya avatott tudója, egyik legnagyobb helyi rajongója, Serfőző József tudja, aki foglalkozását tekintve az Aggteleki nemzeti Park Zempléni Tájegységének természetvédelmi őre.

fulop_golya_4_650

Fülöp, a fehér gólya 2003-ban kelt ki a tojásból, és 2006 óta lakik a Bodrog folyó mentén, aki az eltelt 12 év alatt minden telet Magyarországon töltötte – tudtuk meg Serfőző Józseftől.

Mindezt onnan lehet tudni, hogy 2003. június 7-én fiókaként egy olasz gólyakutató megjelölte színes gyűrűvel Észak-kelet Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, Luceni településen lévő gólyafészekben. A jelölése,a fehér alapon fekete karakterű műanyag gyűrűjének kódját könnyű egy kézi távcsővel, vagy fényképről, de akár szabad szemmel is leolvasni, így nem nehéz a madár nyomon követése.

2008. október 5-én Kenderesen is látták, ez volt az ismert legtávolabbi „kirándulása”, de azt a 2008-09-es telet is Bodrogkeresztúron töltötte. Idén májusban tölti be a 15. életévét!

Fülöp a saját fészkén
Bodrogkeresztúr - Bodrogkeresztúr gólyája nagyon jól érzi magát a településen. A gólyákat úgy kódolta a természet, hogy nyáron nálunk szeretnek lenni, télen pedig jóval délebbre. A nagyon hozzáértők még azt is tudják, hogy ha az áprilisban megérkező gólyapárok három-négy fiókát nevelnek nyáron, a...

Gyakori a telelés

„Honfitársai” között gyakori jelenség a fészkelő helyen történő telelés, ami nem csak az enyhébb tél, de a szeméttelepek nyújtotta állandó táplálkozási lehetőség miatt is adott – mondja Serfőző József. A gyűrű karaktereinek kezdő betűje és a spanyol trónörökös (2014 óta király) után Fülöp névre keresztelt hím gólya légvonalban számítva a kikelési helyétől 1905 km-re választott magának lakóhelyet. Ő az első ismert fehér gólya Magyarországon, akit Spanyolországban gyűrűztek.

Ez utóbbi azért érdekes, mert a nyugat-európai gólyák a Gibraltári-szoroson át érik el Afrikát, és többnyire nem vetődnek el Európa középső és keleti területeire és fészkelni is Nyugat-Európába térnek vissza!

fulop_golya_2_650

Mindig emberi segítség nélkül vészeli át a telet, amint a földeken dolgozik egy traktor, mindjárt mögötte gyalogol. Sokat jár pockok után a lucernásokon, kaszálókon. Inni a Bodrogra és az ártéri vízfoltokra megy, nagy fagyok esetén a kompnál mindig talál szabad vízfelszínt. Mínuszok idején a fagyokban fűtött kéményeken melegszik, és télen övé a falu összes gólyafészke
Az eltelt 12 évben 4 különböző fészekben költött, minden évben sikeresen repített legalább 1, legfeljebb 5 fiókát. 2 évig Bodrogkisfaludon, a komp közelében lévő fészket lakta, 6 évig a Bodrogkeresztúri Általános Iskola kéményén lévő fészek volt az otthona, 2014-15-ben pedig a polgármesteri hivatallal szembeni villanyoszlopos fészekben költött. 2016-17-ben a Kossuth u. 116. előtti villanyoszlopon lakott. A 12 költésből összesen 34 fiókát repített.

ÉM

fulop_golya_650


Fiókák

Fülöp által felnevelt fiókák

 • 2006: 4
 • 2007: 3
 • 2008: 5
 • 2009: 2
 • 2010: 1
 • 2011: 4
 • 2012: 2
 • 2013: 2
 • 2014: 1
 • 2015: 5
 • 2016: 3
 • 2017: 2