Fülöp Attila: a fogyatékkal élők önálló életét kell segíteni

Budapest – A fogyatékkal élők önálló életét, boldogulását kell segíteni, ezzel – képességeiknek megfelelően – visszavezetve őket a munkaerőpiacra – hívta fel a figyelmet Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a fogyatékos emberek világnapján.

Hozzátette: attól, hogy valaki fogyatékossággal él, még lehetnek olyan képességei, amit segíteni, támogatni kell.

Elmondta: az elmúlt hat évben 18 százalékról 40 százalékra nőtt a foglalkoztatottság a fogyatékkal élők körében, ezt a tendenciát a jövőben is erősíteni akarja a kormány. Ennek érdekében a kilencvenes években létrejött, nagy, fogyatékosokat fogadó intézményeket élhetőbb, 10-12 ember lakhatására alkalmas otthonokká alakítják át országszerte 22 helyen, 16 milliárd forint kormányzati támogatásból – fűzte hozzá Fülöp Attila.

Az ENSZ 1992-ben döntött a fogyatékkal élők nemzetközi napjának megtartásáról, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon 600-700 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékkal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti.

-MTI-További hírek a Magyarország kategóriából