Helyi közélet

2010.06.07. 16:10

Árvíz - Gátszakadás Gesztelynél, elhúzódó védekezés Borsodban

<p>Fém elemek elhelyezésével próbálják megállítani a Hernád töltésén átbukó vizet Gesztely közelében a vízügyi szakemberek. Az itt átfolyó víz árasztott el napokkal ezelőtt több Hernád-völgyi települést. A folyók apadnak, de a Tisza magas vízszintje, valamint a Sajó és Hernád összeérő árhulláma miatt a két utóbbi folyó öblözetében még mindig emelkedik a vízszint. Ónodot gyakorlatilag egy illegális gát védi az áradattól.</p>

A Hernád töltéskoronáját néhány napja bontotta meg az áradat Gesztelynél. A vízügyi szakemberek most több tonnás fémelemek elhelyezésével próbálják megállítani a vízátfolyást, ami miatt több Hernád-völgyi település részben víz alá került. A több tonna súlyú elemekre azért van szükség, mert a töltéskoronán átbukó víz eddig elsodorta az résre helyezett homokkal, vagy kövekkel teli zsákokat. Az egyébként gátszakadásoknál használatos eszköz feladata, hogy megtartsa az ideiglenesen felépítendő védművet, ami a vízátfolyást szüntetné meg.

Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője elmondta: a Sajó felső szakaszán már érezhető az apadás, a Bódva azonban stagnál, legjobb esetben is nagyon lassan csökken a vízszintje. A Hernád a tetőzés óta apad, de a Tisza magas vízállása, valamint a Sajó és a Hernád együttes áradása miatt a két utóbb említett folyó öblözetében még mindig várható vízszintemelkedés - közölte az osztályvezető.

A Sajó árvize által elöntött Felsőszolcán csónakokkal teljesítenek folyamatos szolgálatot a miskolci tűzoltók. Bódi Zoltán a tűzoltóság szóvivője arról értesítette a Független Hírügynökséget, hogy már hatvan összedőlt házat számoltak össze munkatársaik. Ezért arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy mielőtt bemenne lakásába, biztonsága érdekében előbb kérje a tűzoltók segítségét.

Ónodon, ahol vasárnap este óta újabb kilencven embert kellett kitelepíteni, velük együtt már 192-en nem tölthetik saját otthonukban az éjszakát. Az árterületről a talajon keresztül átszivárgó víz ötvenkét házat vett körbe. Hegedűs István jegyző a Független Hírügynökségnek elmondta: ez a szám jóval nagyobb lenne, ha 2006-ban a település önhatalmúlag nem építi meg azt a gátat, ami most az árvizet tartja. Ónodon körülbelül 250-300 ember segít a töltésmegerősítési munkálatokban.

Háromszáz Veszprém megyei rendőr is részt vesz az árvízi mentésben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Sajó menti legkritikusabb szakaszokon, főként Felsőzsolcán és Alsózsolcán teljesítenek szolgálatot - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A berendelt állomány tagjai vasárnap délutántól hétfő reggel fél kilencig egyhuzamban a gátakon segédkeztek. A dunántúli rendőrök vasárnap délután Alsózsolca és Felsőzsolca között építettek gátat, majd Felsőzsolcán a lakóparkot sáncolták el homokzsákokkal. Az éjszakai órákban 150 rendőr Sajóecsegen folytatta a gátépítést. Ötven rendőrt éjjeli egy óra környékén Bőcsre irányítottak, amit ekkor már csak traktorral lehetett megközelíteni. A veszprémi egyenruhások itt főként a lakók kitelepítésében segédkeztek. További száz rendőrt Ónodra vezényeltek homokzsákot rakni. Az árvízi munkákban segédkező állományból egy ember megsérült: a vízben szegbe lépett, amely keresztülfúrta gumicsizmáját. A sümegi rendőr sérülését ellátták, majd hazaszállították. A veszprémi rendőrök előreláthatóan szerdáig teljesítenek szolgálatot Borsodban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában