Frontérzékenység: mit tehetünk?

Nyíregyháza – Vannak, akiket egyáltalán nem zavar a légköri ciklonok vonulása, a légnyomás változása, míg mások a hidegre, egyesek a melegre érzékenyek. Az orvos válaszolt [.pdf – 80KB]

Az időjárás gyors változásai megterhelik a szervezetet, az idegrendszert, különösen a beteg vagy frontérzékeny emberekét. Számos idős olvasónk panaszkodott ebből fakadó szív- érrendszeri problémákra a közelmúltban, lapunk dr. Zilahi Zsolt kardiológus főorvostól kért tanácsot.

– A frontok közeledtével a szervezet hőszabályozási mechanizmusa felborulhat. A hirtelen és tartós változások zavart okozhatnak a szív- érrendszerben, különösen az ingadozó vérnyomásúak, a keringési betegségekben szenvedők vannak veszélyben. A frontérzékenység alapvetően egyéni vonás. Vannak, akiket egyáltalán nem zavar a légköri ciklonok vonulása, a légnyomás változása, míg mások a hidegre, egyesek a melegre érzékenyek. A felmelegedés miatt ingadozhat a jól beállított vérnyomás, lelassulnak a reflexek, megnövekszik a trombózisok, gyulladások kockázata, nő az embólia és a szívizom infarktus veszélye. Ha szokatlan panaszokat, ismeretlen tüneteket, rosszullétet észlelünk, forduljunk haladéktalanul szakorvoshoz! – tanácsolta a doktor.

Az orvos válaszolt [.pdf – 80KB]