Magyarország

2010.03.25. 19:50

Mentelmi jogát kihasználva akarta levetetni autójáról a kerékbilincset Morvai Krisztina - RTL Híradó

<p>Mentelmi jogát kihasználva akarta levetetni autójáról a kerékbilincset Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője - hangzott el csütörtökön az RTL Híradóban.</p>

Az V. kerületi közterület-felügyelet vezetője szerint a politikus képviselői igazolványát felmutatva kérte: vegyék le kocsijáról a bilincset. A Jobbik államfőjelöltje elismerte, hogy hibázott, de azt mondja: vita nélkül kifizette a 7 ezer forintos bírságot.


A József Nádor térre csak engedéllyel lehet behajtani, mégis itt parkolt le a Jobbik európai parlamenti képviselője, Morvai Krisztina, ráadásul a járdára. Egy boltba ment be, amikor kijött, már kerékbilincs volt az autóján. A helyszínen lévő közterület-felügyelőknek egy képviselői igazolvánnyal igazolta magát, és kérte a kerékbilincs díjmentes levételét, képviselői mentelmi jogára hivatkozva - mondta az RTL Híradónak Illés István, az V. kerületi közterület-felügyelet igazgatója.

A közterület-felügyelők nem voltak hajlandók teljesíteni a jobbikos politikus kérését, ezért Morvai Krisztina végül csak úgy szabadult a bilincstől, hogy kifizette a 7 ezer forintos büntetést.

Morvai Krisztina nem akart nyilatkozni, közleményt adott ki. Ebben elismeri, hogy járt a József Nádor téren, de azt tagadja, hogy mentelmi jogára hivatkozva akarta elkerülni a büntetést. Azt írta: vita nélkül a helyszínen kifizette a bírságot. Kilátásba helyezte: pert indít azok ellen, akik mást állítanak.

Az RTL Híradó megkérdezte az ügyben Tóth Zoltán választási szakértőt, aki szerint közlekedési vétség esetén semmiképpen sem érvényes a mentelmi jog. Ráadásul a mentelmi jog nem vonatkozik a tettenérés esetére - tette hozzá.

A Jobbik alelnöke, Novák Előd korábban azt mondta: a választások után a párt kezdeményezni fogja a mentelmi jog eltörlését, hogy senki se bújhasson emögé a felelősségre vonás elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!