Fricz: A kormányra való készülõdés jegyében zajlott Orbán Viktor évértékelõje

Egy miniszterelnöki pozícióra készülõ államférfi beszéde volt Orbán Viktor évértékelõ beszéde – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Fricz Tamás. A politológus szerint nagyon nagy meglepetéseket nem hozott az egyórás beszéd, mert véleménye szerint olyan dolgok hangzottak el, amelyekrõl már a Fidesz elnöke már beszélt az elmúlt hetekben, hónapokban. A fõbb irányvonalakat: például a közös nemzeti célokat, a nemzeti érdekeket határozottan képviselõ politika azonban megjelent a beszédben.

A kormányra való készülõdés jegyében fogalmazódtak meg a gondolatok Orbán Viktor évértékelésében – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Fricz Tamás politológus, pénteken. Az elemzõ a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének beszédébõl kiemelte az elszámoltatást, de hangsúlyozta, hogy törvényes felelõsségre vonásról beszélt a pártelnök. A politológus szerint a múlt tisztázása után Orbán Viktor egy olyan jövõképrõl beszélt, amely közös nemzeti célokra épül, vagyis olyan kormányzásra készül, ami nem megosztja az országot, hanem egységbe akarja forrasztani. Fricz Tamás megfogalmazása szerint egy jobbközép néppárti koncepcióról van szó, amelyben a jobboldali, radikális jobboldali és a csalódott baloldali szavazókra számít.

A politológus szerint Orbán Viktor évértékelésében megfogalmazódott a paradigmaváltás igénye: vagyis az elit típusú politizálás helyett az emberek felé fordulásra helyezi a hangsúlyt a politikus. Fricz Tamás kiemelte azt is, hogy a Fidesz elnöke sokszor hangsúlyozta a józan észt az indulatokkal szemben, ami a politológus szerint azt jelenti, hogy egy felelõs, határozott, de nem dühbõl, indulatból és gyûlöletbõl való kormányzásra készül a Fidesz, ezen kívül a Jobbiktól való elhatárolódást is jelzi.

Nagy ívû és általában nem programadó beszédek Orbán Viktor évértékelései – jelentette ki a politológus. Hozzátette: ezek a beszédek alapvetõen arról szólnak, hogy elveket, értékeket és magasabb összefüggéseket világítsanak meg. Fricz Tamás szerint a fõbb irányvonalak így is látszanak: a hazai kis-, és középvállalkozások támogatása, a munkahelyteremtés, az egészségügy helyreállítása, illetve a szociális biztonság megteremtése.Sporthírek