Fûrészhiány miatt nem vágták le a gipszet – RTL Híradó

A tisztiorvosi hivatal is megvizsgálja, hogy miért nem vették le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról hétfõn a Szent János Kórházban. A kórházban hétfõn még azt mondták az RTL Híradónak, hogy azért, mert nem dolgozott a gipszmester, kedden viszont már azt mondták: azért, mert hiányzott a speciális fûrész. A gipszet végül egy autószerelõ vágta le az asszony lábáról.

Autószerelõ szedte le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról. Az idõs asszonynak és lányának a kórházban azt mondták, hogy levehetõ a gipsz, de nincs szakember. A Szent János Kórházban hétfõn az RTL Híradónak is azzal indokolták, hogy nem tudták levenni a gipszet. A gipszmester ugyanis csak kedden, szerdán és csütörtökön dolgozik.

Keddre viszont más lett az indok. Közleményükben azt írták, nem az orvosi szaktudás, hanem az eltávolítást szolgáló speciális fûrész nem állt rendelkezésre az adott idõpontban.

Az egészségbiztosítási felügyelet volt vezetõje szerint nem elég papíron megfelelni a szakmai minimum követelményeknek, el is kell látni a betegeket. Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász azt mondta, vélhetõleg a rendeletben foglaltaknak megfelel a kórház traumatológiai ellátása, ugyanakkor szükséges az, hogy a gipsz levétele megoldható legyen.

A traumatológus társaság elnöke még hétfõn azt mondta: ha egy kórházi osztályon akár az eszköz, akár a személyzet hiánya miatt nem tudnak levenni egy gipszet, akkor az az osztály nem felel meg a minimum követelményeknek.

A tisztiorvosi szolgálat bekérte az ügy dokumentumait a kórházból. Ezután döntenek, vizsgálatot indítanak-e az ügyben. A regionális tiszti fõorvos szerint egyébként elsõsorban nem szakmai, hanem etikai kérdés, hogy az orvos hajlandó-e levenni a gipszet egy betegrõl.Sporthírek