Helyi közélet

2008.11.18. 15:46

Nézőpont: Jóska menni?

<p>Sokak várva-várt óhaja teljesült azzal, hogy az Egyesült Államok többéves halogatás után eltörölte a vízumkényszert hazánk polgárai számára. <STRONG>Pap Gyula jegyzete.</STRONG></p>

Nem ment ez sem simán, még az utolsó pillanatban a köztársasági elnök jogos aggodalmait kifejezve stop táblát emelt a túlzott adatkiáramlástól tartva. Jogosnak gondolom a kételyeket, eszembe sem jutna pr-fogást, netán fontoskodást sejteni a vétó mögött.

Mielőtt az utazási irodába rohannánk nem árt meggyőzödni, hogy rendelkezünk-e biometrikus útlevéllel és az angol nyelvtudás sem hátrány már a rajtnál, hiszen az elektronikus utasregisztrációs rendszer (ESTA) pillanatnyilag magyarul nem érhető el. Egyeseket azonban bőven kárpótolhat az élmény: ismét piros útlevéllel hatolhatnak át országhatárokon (és nem csak a régi irányba).

Jelen gazdasági helyzetben nem hiszem, hogy a nagy többség izgatottan rágta a körmét a döntést várva – akinek futotta rá kisebb-nagyobb macerával eddig is utazhatott. Nem voltak ők kevesen és számuk dinamikusan emelkedik: a múlt évben több mint negyvenezer, az előző évit tíz százalékkal meghaladó számban nyertek honfitársaink beutazási engedélyt a „korlátlan lehetőségek” hazájába.

Végül is, ha Jóska akar, menjen szabadon, legalább láthatja, hogy egy olyan nagy országban, hogy tudnak a sokféle népek folyamatos akadékoskodás, állandó háborúskodás nélkül megélni egymás mellett.

- Pap Gyula -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában