Francois Hollande átvette az elnöki hatalmat Franciaországban

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. május 15., kedd (MTI) – Francois Hollande megválasztott francia államfő kedden délelőtt átvette az elnöki hatalmat Nicolas Sarkozy leköszönő államfőtől.

 

A szigorú protokoll szabályoknak megfelelően az Elysée-palota lépcsőjén Sarkozy fogadta a gépkocsin érkező Hollande-ot, aki kamerák kereszttűzében vörös szőnyegen vonult át az elnöki hivatal díszudvarán. Franciaország búcsúzó és érkező elnöke hosszan kezet rázott, majd mintegy negyven perces megbeszélésre félrevonultak. Ennek során Sarkozy egyebek mellett a francia nukleáris erő titkos kódját és az azzal kapcsolatos bizalmas információkat adta át utódának.

Az új köztársági elnök az egyeztetés után élettársával, Valérie Trierweilerrel együtt kikísérte elődjét és feleségét, Carla Bruni-Sarkozyt. A búcsúzó elnöki pár gépkocsin hagyta el az Elysée-palotát.

Ezt követően Jean-Louis Debré, az Alkotmánytanács elnöke a díszteremben ünnepélyesen beiktatta hivatalába Francois Hollande-ot. A ceremónia végén huszonegy ágyúlövés jelezte, hogy Franciaország történelmének 24., az 1958 óta tartó V. köztársaságnak pedig a hetedik államfője átvette a hivatalát.

Az 57 éves szocialista politikust a szavazatok 51,6 százalékával május 6-án választották meg öt évre köztársasági elnöknek.

A beiktatási ünnepség vendégei előtt államfőként mondott első beszédében Hollande Franciaországnak az igazságosság szellemében történő irányítását és egy új európai út megnyitását hangsúlyozta.

“Az országnak megbékélésre és összefogásra van most szüksége” – mondta az új elnök, aki szerint Franciaország olyan “nagy ország, amely mindig szembe tudott nézni a kihívásokkal”. Ígéretet tett arra, hogy megkülönböztetés nélkül, a köztársaság értékei szerint fog ügyelni a franciák együttélésére.

“Az igazságszolgáltatás függetlenségének minden garanciája biztosítva lesz. Az állam élén a hatalmat méltósággal és egyszerűséggel fogják gyakorolni, a felelős személyek kinevezési gyakorlata szigorú szabályok szerint fog történni” – fogalmazott a “normális elnökség” jelszavával megválasztott Hollande.

Az új francia elnök arról is szólt, hogy “a válságból való kilábaláshoz Európának beruházásokra, szolidaritásra és növekedésre van szüksége”, ismét jelezve azon szándékát, hogy szeretne újratárgyalni az európai stabilitási paktumot.

Az új köztársasági elnök első útja a hagyományoknak megfelelően a Diadalívhez vezetett, ahol megkoszorúzta az Ismeretlen Katona sírját. A világ legszebb sugárútjának tartott Champs Elysées-n Hollande nyitott tetejű gépkocsival hajtott végig, amelyből – a szakadó eső ellenére – állva üdvözölte az őt ünneplő embereket.

Az elnöksége legfőbb feladatának tekintett oktatás és társadalmi integráció jegyében a szocialista államfő délután a Tuilériák kertjében beszédet mond Jules Ferry szobra előtt, aki a III. köztársaság oktatási minisztereként 1871-ben bevezette a vallásilag semleges, ingyenes és kötelező közoktatást. Ezután a fizikai és kémiai Nobel-díjas Marie Curie-ről elnevezett tudományos intézetbe látogat. A beiktatási programok a párizsi Városházán érnek véget, ahol Bertrand Delanoe szocialista főpolgármester meghívására az új baloldali államfő a párizsiakkal együtt ünnepli meg hivatalba lépését.

Első államfői döntéseként Hollande délután kinevezi miniszterelnökét. Kiszivárgott információk szerint a posztra Jean-Marc Ayrault, Nantes főpolgármestere a legesélyesebb, aki mostanig a szocialisták nemzetgyűlési frakcióját vezette. A kormány tagjait szerdán este nevezi meg az új köztársasági elnök.

Hollande késő délután bemutatkozó látogatásra Berlinbe repül, ahol munkavacsorán fogadja őt Angela Merkel német kancellár. Terítéken az uniós szinten márciusban elfogadott európai stabilitási paktum szerepel, amelyet a francia elnök szeretne a gazdasági növekedést élénkítő intézkedésekkel kiegészíteni. Elemzők szerint mindkét fél kompromisszumra fog törekedni, de áttörés nem várható az első megbeszélésen.

Merkel a francia elnökválasztás előtt nem kívánta Hollande-ot fogadni, miután a kampányban riválisát, a konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő elnököt támogatta. Azóta viszont megerősítette, hogy az új francia elnökkel minél gyorsabban jó munkakapcsolatot kíván kialakítani, miután