Franciaországnak nincs tudomása a francia cégek bojkottjáról Pekingben

A francia külügyminisztérium nem erősítette meg azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint Peking városa leállítaná az ott működő francia befektetéseket, hogy ezzel büntesse Franciaországot Tibet támogatásáért – közölte az AFP francia hírügynökség hétfőn.

“Nincs tudomásunk semmilyen hivatalos döntésről, miszerint a kínai hatóságok, vagy Peking városa felfüggesztette volna az új francia befektetések bejegyzését” – nyilatkozta a minisztérium szóvivője, miután a Les Échos című francia gazdasági napilap vezércikkben hozta le: “Peking megint támadja a francia cégeket” és néhány hónapig nem enged új francia vállalkozásokat a területére.

A Les Échos arra alapozta ezt az állítását, hogy annak ellenére, hogy nem volt ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentés a kínai hatóságoktól, az utóbbi napokban az összes, francia vállalkozások által benyújtott, teljesen szabályos pályázatot visszautasították.

Franciaország és Kína között az utóbbi hónapokban vált fagyosabbá a viszony, miután Nicholas Sarkozy francia elnök azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja az Olimpia megnyitóját a márciusi tibeti zavargások erőszakos elfojtása miatt. Korábban pedig az olimpiai láng párizsi bemutatóját emberi jogi aktivisták zavarták meg, szintén a tibeti események miatt.

Bár Sarkozy később bejelentette: el fog menni a megnyitóra, az utóbbi időkben megint nőtt a feszültség, mert lehetséges, hogy a francia elnök jövő hónapban találkozik a dalai lámával, amikor tibet száműzetésben élő vallási vezetője Franciaországba utazik. A párizsi kínai nagykövet “súlyos következményeket” emlegetett, amennyiben ez a találkozó létrejönne. A francia elnök erre úgy válaszolt: nem Peking fogja megállapítani az ő napirendjét.