Franciaországi hadjáraton a kupaspecialista DVTK

Akt.:
Franciaországi hadjáraton a kupaspecialista DVTK
Miskolc – A Magyar Kupa- és az Európa Kupa-veretlen Aluinvent-DVTK szerdán az utóbbiban folytatja. A női kosárlabda Európa Kupában keddtől a negyeddöntőket játsszák a csapatok.

A női kosárlabda Európa Kupában eddig 33 csapat játszott mérkőzéseket, de ez a szám most négy, „felülről” érkezővel 37-re nő. Az eddigiek során a 8 darab négyes csoportba jutást megelőzően egy selejtezőt is rendeztek, ahol egy osztrák együttes még október elején elszállt. Ezt követően a tavalyi év végéig a csoportmeccseket rendezték meg, a hat forduló után 16 csapat maradt állva, akiknek a száma előbb januárban feleződött, majd február elején csökkent le négyre. Ez utóbbi kvartettnek az Aluinvent-DVTK együttese is tagja maradt, ami nem is volt kérdés, egy meccs erejéig sem, lévén a mezőny egyetlen olyan gárdája a piros-fehér csapat, amelyik még veretlen. A tízből tízet nyerő Diósgyőr azonban mégsem az elődöntőre készülhet a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) európai szekciója által szervezett második számú sorozatban, az Európa Kupában, mert az idei újításnak köszönhetően az Euroliga csoportselejtezőinek lezárultával, az elit kupasorozat 16-os mezőnyéből a két nyolcas csoport 5. és 6. helyezett együttesei itt folytathatják a küzdelmeket.

Elkerülte az erősebbeket

…de nem kizárólag az EK-ban rajthoz állt csapat ellen, ugyanis a kupa negyeddöntőjének sorsolásakor euroligás csapat is összekerülhetett euroligással, és EK-s is EK-sal. És utóbbinak lett részese a Diósgyőr, így elkerülte a papíron erősebbnek számító EL-ből érkezett csapatokat, és a francia Basket Landes együttesét kapta ellenfélül. És mivel a párokba sorsolásokkor az az együttes lehetett a második mecc­s pályaválasztója, amelyik EK-s, vagy az EK csoportselejtezőjében jobb eredményt ért el, így a Diósgyőr játszhatja otthon a visszavágót, méghozzá szombaton este. Viszont ezt megelőzi az első felvonás, amelyet szerdán rendeznek meg a francia csapat otthonában 20 órától. Az Auinvent-DVTK együttese kedden hajnalban kelt útra, és elutazásuk előtt még sajtótájékoztatót tartott a klub, amelyen a fő témát a Basket Landes elleni Európa Kupa első meccse szolgáltatta, de természetesen kikerülhetetlenül szó esett egy másik sorozatról, a pénteken befejeződött Magyar Kupáról, amelyet veretlenül zárt a Diósgyőr, így 22 év után ismét kupagyőzelmet ünnepelhetett.

Vasárnapi videózás

Arról, hogy valamivel több mint két nap távlatából milyen érzésekkel tekint vissza a kupadöntőre, az Aluinvent-DVTK szakvezetője, Miguel del Jesús López Alonso a következőket mondta:

– Most kevés idő van, volt azon gondolkodni, hogy mi történt ebben a három napban. Az biztos, hogy mivel nyertünk, boldogok vagyunk, én pedig büszke a játékosokra, mert hittek a közösen elvégzett munkában, abban, hogy ez eredményre vezet. De vasárnap már elkezdtem videózni, a Basket Landes elleni csatára, így sok idő nem volt a visszatekintésre, a szombat pedig jól jött a pihenésre, mert volt mit kiszellőztetni. Majd ha véget ér a szezon, lesz lehetőség, idő visszatekingetni, akár egy sör mellett… De most az a helyzet, hogy mindannyian tudjuk, a játékosok, a stáb tagjai egyaránt, hogy az MK az a múlt, és a következő, előttünk álló feladat az Európa Kupa újabb csatája. A 33+4-es mezőnyben az ötödik helynél rosszabbak már nem lehetünk, de szeretnénk legalább a harmadik legjobbak lenni. Ehhez tovább kellene jutnunk a Basket Landes ellen, ami nem lesz könnyű, mert tapasztalt játékosokból áll ellenfelünk, fizikailag jók, sok faulttal, kontakttal játszó csapat, akiknek vannak európai szinten is jegyzett játékosaik, mint például a lett válogatott Baskó. Nehéz párharc lesz, de az a célunk, hogy sikerüljön továbblépnünk.

Ismeretlen csapat nincs

Arra a kérdésre, hogy mennyire ismeretlen a mostani ellenfél, Miguel del Jesús López Alonso azt válaszolta, hogy szeretnek úgy felkészülni, hogy minden lehetséges információt begyűjtenek, és teljesen ismeretlen csapat nincs, mivel videóról a meccsek összegyűjthetők. A szakvezető azt is elmondta, hogy ő évek óta személyesen is követi a francia bajnokság történéseit, ismeri az egyes csapatok erősségeit, és azt, hogy kik játszanak az ottani bajnokságban.

Tíz nap alatt

Arra a kérdésre pedig, hogy jó-e vagy sem, hogy a mostani Európa Kupa-párharc egymást követi, és nem „piszkít” bele egy bajnoki mérkőzés, mint korábban, a szakvezető ezt válaszolta:

– Tíz nap alatt 5 kemény meccset kell játszanunk, és kevés a javítási lehetőség ezeken az összecsapásokon. De megvan a játékosokban az ambíció, és a fizikális és mentális fáradtságot leküzdve tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Nehéz lesz így is, hogy két meccs követi egymást, de egy picivel talán jobb, hogy nincs közte mondjuk egy bajnoki mérkőzés.

Majd a szezon után

Az Aluinvent-DVTK csapatkapitánya szerint is nagy erőpróba vár a csapatra.

– Ezen a héten is nagy feladat vár ránk, a Magyar Kupa jól sikerült, de az a múlt, az Ek-ban mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a követező körbe jussunk. Két éve már jártunk ott, a helyszín ismerős lesz, de én erre már annyira nem emlékszem, mert nagyon sok minden történt azóta. Sokat változott a Basket Landes, és mi is, bár azt tudom, hogy akkor ott sok ponttal kaptunk ki. De ha úgy játsszunk, mint a Sopron ellen, jól védekezünk, és fegyelmezettek leszünk, akkor jó eredményt érhetünk el – mondta Czank Tímea, aki arra a kérdésre, hogy a kupadöntőt párnapos leülepedés után hogy látja, így felelt: – Régen éreztem magam ilyen boldognak, mint pénteken. A szívemnek ez a legkedvesebb érem, azt hiszem. De ez a múlt, és most csinálni kell tovább, mert nincs vége a bajnokságnak, az Európa Kupának. Büszke vagyok a csapatra, mindenkire, akinek köze volt ehhez a kupagyőzelemhez. És ha vége lesz ennek a szezonnak, akkor majd én is értékelem az évet, ha nem is egy sör mellett…

– Berecz Csaba –


A női kosárlabda Európa Kupa programja

Negyeddöntő, első mérkőzések

Március 8. (kedd)

 • 17.00: AGÜ Spor (török) – Besiktas JK (török)
 • 20.00: ESBVA-Lille (francia) – Good Angels Kosice (szlovák)
 • 20.00: Bourges Basket (francia) – Sparta&k M.R. Vidnoje (orosz)

Március 9. (szerda)

 • 20.00: Basket Landes (francia) – Aluinvent-DVTK

Negyeddöntő, visszavágók

Március 11. (péntek)

 • 16.00: Sparta&k M.R. Vidnoje – Bourges Basket
 • 19.00: Good Angels Kosice – ESBVA-Lille
 • 17.30: Besiktas JK – AGÜ Spor

Március 12. (szombat)

 • 19.45: Aluinvent-DVTK – Basket Landes

Elődöntő, első mérkőzések

Március 22. (kedd)

 • AGÜ Spor/Besiktas JK – Bourges Basket/Sparta&k M.R. Vidnoje
 • Good Angels Kosice/ESBVA-Lille – Aluinvent-DVTK/Basket Landes

Elődöntő, visszavágók

Március 25. (csütörtök)

 • Aluinvent-DVTK/Basket Landes – Good Angels Kosice/ESBVA-Lille
 • Bourges Basket/Sparta&k M.R. Vidnoje – AGÜ Spor/Besiktas JK

Döntő, első mérkőzés

Április 6. (szerda)

Döntő, visszavágó

Április 13. (szerda)