Franciaországban elindult a hivatalos elnökválasztási kampány

Franciaországban hétfőn megkezdődött a hivatalos elnökválasztási kampány. A szavazás első fordulója két hét múlva, április 22-én lesz.

A választás alighanem az utóbbi 1-2 évtized legizgalmasabb és legfontosabb választása lesz, amelyben új vezetőnemzedék fog előlépni, és amely valószínűleg megmutatja, hogy mi Franciaország válasza az olyan kulcsfontosságú kérdésekre, mint a globalizáció és a nemzeti identitás.

A közvélemény-kutatások szerint a a két legesélyesebb a jobboldali Nicolas Sárközy és a szocialista Ségolene Royal. Sárközy a bűnözéssel szembeni kemény fellépés híve, most a kampányban a gyengédebb arcát próbálja megmutatni. Royal a gondoskodó rendszert képviseli.

De a két első mögött továbbra is versenyben van a centrista Francois Bayrou (franszuá bejrú) és a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen (zsanmárí löpen). Elvileg a 4 közül bármelyik 2 bejuthat a május 6-i második fordulóba.

Összesen 12 jelölt vesz részt a választási kampányban, köztük 3 trockista, egy kommunista, egy zöld, valamint az antiglobalitsa José Bové. A két sereghajtó közül az egyik a vadászpárt jelöltje, aki a falusi érdekeket képviseli, a másik a katolikus nacionalista Phillipe de Villiers (viljé).

A franciák nem sokkal az elnökválasztás után, júniusban parlamenti képviselőket is választanak.