Franciaország felavatja leggyorsabb vasútvonalát

Csütörtök este felavatják a leggyorsabb francia vasútvonalat, amin 320 kilométer per órás rekordsebességgel közlekednek majd a vonatok. A Párizs és Strasbourg közötti távolságot az új vonalon az eddigi négy óra helyett mindössze két óra húsz perc alatt tehetik meg majd az utasok.

Az új vasútvonal esti avatását nagyszabású fényjátékkal ünneplik: a háromszáz kilométeres vasútvonalat egész hosszában fáklyákkal világítják meg három percen keresztül. Az eseményt a televízióban élőben közvetítik. A TGV-Est vonalon június tizedikén indul meg az utasforgalom.

Az Európa egyik legnagyobb vasúti beruházásának tartott vonal építését 2002-ben kezdték el, és négy milliárd euróba került. A Párizs és Strasbourg közötti utazásért 63 eurót kell majd fizetni – hagyományos vonattal az út 46 euróba kerül.

Múlt hónapban ezen az új vonalon döntötte meg a TGV saját sebességi világrekordját: 553 kilométer per órás sebességgel haladt egy teszt alatt. tervek szerint néhány héten belül újabb rekorddöntési kísérletet tartanak.Sporthírek