Francia vacsora a Végállomásban

Akt.:
A tavalyi Goût de / Good France eseményen, Párizsban
A tavalyi Goût de / Good France eseményen, Párizsban - © Fotó: AFP
Miskolc – A miskolci étterem is részt vesz a francia konyhaművészet ünnep­­i rendezvényén.

Magyarországon 15 étterem vesz részt idén a Goût de / Good France, a francia konyhaművészet vitalitásának ünnepén március 21-én, közülük négy vidéki városból csatlakozott, ezek a Chianti Étterem Veszprémből, az Ikon à Debrecenből, a Lamareda Győrből és a Végállomás Bistorant Miskolcról.

Franciaország imázsához mindig is hozzátartozott a gasztronómia és az életművészet. Éppen ezért három évvel ezelőtt az akkori külügyminiszter, Laurent Fabius reflektorfénybe akarta állítani ezt a művészi és kulináris tradíciót, így született meg a Goût de / Good France ötlete.

Az ünnep kapcsolatot teremt a szakácsok között az egész világon. Egy olyan esemény, amely biztosítja a kultúrák közötti párbeszédet egy közös nyelv, a konyhaművészet nyelvezetének révén.

Kétezer étterem

Az esemény egyre jelentősebbé vált az évek folyamán, és idén már több mint 2000 étterem több mint 150 országban, 5 kontinensen ünnepli a francia gasztronómiát.

Így március 21-én 2000 séf a világ minden tájáról a francia gasztronómiát népszerűsítő menüvel vár majd több mint 250 000 vendéget. 71 főzőiskola és 150 francia nagykövetség támogatja aktívan a vendéglátás valamennyi stílusát felvonultató menüsorok népszerűsítését, a csúcskategóriájú éttermektől a minőségi bisztróig.

Francia étrend

Az étrendbeli megkötések a menüsor összeállításával kapcsolatos francia hagyomány tiszteletben tartására korlátozódnak, így mindenhol szerepel majd egy „aperitif gazdagon”, egy előétel, egy halas és egy húsos főétel, egy sajtválogatás és egy desszert, amelyeket francia borok és pezsgők kísérnek.

Az idei esemény a vendéglátó- és szállodaipari képzést helyezi előtérbe. A Magyarországi Francia Nagykövetség éppen ezért úgy döntött, hogy külső szereplőkkel épít ki partnerséget, például a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával, amelynek hallgatói nemrég részt vehettek a Francia Rezidencia szakács-intendánsa, Jérôme Szkuta által tartott főzőtanfolyamon. A nagykövet egyébiránt rendszeres kapcsolatban áll e vendéglátóipari iskola diákjaival.

ÉM


Tudnivalók

A Goût de / Good France gasztro­eseményen részt vevő éttermek menüajánlatai.

További információkért látogassanak el a:

Francia Nagykövetség honlapjára, illetve a Goût de / Good France magyarországi Facebook-oldalára.



0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter