Francia sztrájkok a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Francia sztrájkok a nyugdíjkorhatár emelése ellen
Több százezer sztrájkoló vonult az utcára több francia városban csütörtökön, hogy Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök nyugdíjreformja ellen tiltakozzanak.

Ebben a hónapban ez már a második sztrájk a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen. Szeptember hetedikén több mint egy millióan vonultak utcára. A mostani demonstrációk sikerét azon mérik majd, hogy többen, vagy kevesebben jelentek meg, mint a két hete tartott megmozduláson.

A francia szakszervezetek több mint 231 helyen tartanak demonstrációkat, a nyugdíjkorhatár hatvanról 62 évre emelése ellen tiltakozva. A belügyminisztérium közlése szerint délben 410 ezer demonstráló vonult a francia városok utcáira, nagyjából negyvenezerrel kevesebb, mint a szeptember hetedikei sztrájk alatt.

Az UNSA szakszervezet szerint az utcán tüntető emberek száma “ugyanannyi, vagy több”, mint a két hete tartott megmozdulásokon. A szakszervezetek szerint akkor két és fél millióan vonultak utcára. A rendőrség azonban csak nyolcszázezerre becsülte a résztvevők számát. A kormány és a szakszervezetek feltehetően most is egymásnak ellentmondó adatokat fognak majd adni a tüntetők számáról.

A munkabeszüntetések leginkább a tömegközlekedést érintették. A párizsi metrók kevesebb mint fele közlekedik a francia fővárosban. A repülőjáratok nagyjából felét törölték az Orly repülőtéren, és negyven százalékot a Charles de Gaulle repülőtéren, de az Air France tengerentúli járatai mind elindulnak. A vasúti szakszervezetek közlése szerint a vasúti dolgozók 38 százaléka sztrájkol, és a vonatok nagyjából fele nem indult el. A vasútközlekedésben várhatóan még pénteken délelőtt is lesznek fennakadások.

A nyugdíjreformról szóló törvénytervezetet már elfogadta a francia parlament alsóháza. A felsőház október ötödikén kezdi meg a vitát a reformról, és várhatóan el is fogják fogadni a nyugdíjkorhatár 62 évre emelését.
– Független Hírügynökség –