Francia kormányügynököket raboltak el Szomáliában

Elraboltak két francia biztonsági tanácsadót Szomália fővárosában kormánycsapatok egyenruháját viselő fegyveresek kedden – közölték tisztségviselők és szemtanúk. A két franciát a főváros egyik jól őrzött negyedében lévő, külföldiek által kedvelt szállodájukból vitték el a fegyveresek kora reggel.

Szemtanúk beszámolója szerint a nagyjából egy tucatnyi fegyveresnek egy lövés leadása nélkül sikerült bejutnia a mogadisui Szahafi hotelbe. “Lefegyverezték a biztonsági őröket, és egyenesen a külföldiek szobájához mentek” – mondta el egy rendőrtiszt az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Több szemtanú elmondása szerint a katonai teherautóval érkező fegyveresek közül többen a szomáliai kormánycsapatok egyenruháját viselték.

Az emberrablást minden bizonnyal jól megtervezték, mert a hotel egy erősen őrzött területen történt, amely a kormány ellenőrzése alatt áll – közölte a szálloda egyik munkatársa. A külföldi újságírók által kedvelt hotelben lakik a szomáliai parlament több tagja is, és közel esik az Afrikai Unió békefenntartóinak bázisához.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen feladatot látott el a két elrabolt férfi az afrikai országban. A francia külügyminisztérium közleményében az áll, hogy a szomáliai elnök átmeneti kormányának adtak tanácsokat biztonságügyi kérdésekben. A szomáliai kormány egy névtelenül nyilatkozó tagja azonban azt mondta az AFP-nek, hogy a már kilenc napja az országban lévő franciák a szomáliai hírszerzés tagjainak kiképzésében segítettek, a védelmi minisztérium kérésére.

Az esetért eddig még senki sem vállalta a felelősséget.