Francia elnökválasztás – Hollande: a franciák a változást választották

Párizs, 2012. május 6., vasárnap (MTI) – A szocialista Francois Hollande szerint a franciák a változásra szavaztak azzal, hogy őt választották meg köztársasági elnöknek.

“A franciák ezen a május 6-án a változásra szavaztak azzal, hogy engem választottak meg köztársasági elnöknek” – mondta vasárnap este Hollande a választási székhelyének számító Tulle városában. Hozzátette: “Azoknak a választóknak, akik nem nekem adták szavazatukat, azt üzenem, hogy én mindenki elnöke leszek”.

A köztársasági elnök legfontosabb feladatának Hollande azt tartja, hogy minden állampolgárt bevonjon legfőbb intézkedéseibe. Ezek pedig a francia szociális modell megőrzése, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés minden állampolgár számára, a Franciaország területei közti egyenlőség, az oktatás, a környezetvédelem, valamint Európa új pályára való állítása.

“Azt kérem, hogy két fő elkötelezettségem, az igazságosság, továbbá a fiatalság szolgálata alapján ítéljenek majd meg. Minden döntésemnek két kritériuma lesz: igazságos-e és szolgálja-e a fiatalságot” – fogalmazott a megválasztott francia elnök.

Hollande beszéde elején üdvözölte “Nicolas Sarkozyt, aki öt éven át irányította Franciaországot és ezért minden tiszteletet megérdemel”. A leköszönő államfő nevét a szocialista politikus hívei hatalmas búgással fogadták.

“A hazánk jövőjéért felelős politikusként azt is érzékelem, hogy most Európa minket néz” – fogalmazott az új francia elnök, aki “biztos abban, hogy az európai országokban megválasztása megkönnyebbülést, és azt a reményt jelenti, hogy a megszorítás nem lehet többé végzettszerűség”. Hozzátette: “Az én küldetésem mostantól az, hogy a növekedés, a munkahelyteremtés, a prosperitás, röviden a jövő dimenzióját adjuk meg az európai építkezésnek”.
Ezzel egyidőben a német kormány szoros együttműködést ígért az új francia elnöknek.
“Rendkívül szorosan együtt kívánunk működni Franciaország új elnökével” – jelentette ki vasárnap este Berlinben Guido Westerwelle külügyminiszter.

Westerwelle szerint Németország és Franciaország együtt fog dolgozni az adósságválság leküzdése érdekében. Az Európai Unió már rendelkezik egy stabilitási paktummal. Ezt most a nagyobb versenyképesség érdekében egy növekedési paktummal kívánjuk kiegészíteni – hangoztatta a német külügyminiszter, aki ezzel a kijelentésével elemzők szerint Hollande álláspontjához közeledett. A francia reformbaloldalt képviselő Hollande ugyanis a választási kampányban többször is kijelentette, hogy megválasztása esetén újra akarja tárgyalni a márciusban elfogadott európai stabilitási paktumot, és azt egy, a gazdasági növekedést elősegítő passzussal kívánja kiegészíteni.

Hasonló hangnemben nyilatkozott az Európai Bizottság elnöke is. José Manuel Barroso kijelentette, hogy “a közös cél az európai gazdaság beindítása a tartós növekedés érdekében”.

Hollande beszéde végén azonnal Párizsba indult, ahol a Bastille téren már több ezren ünneplik a szocialista győzelmet. A helyszín szimbolikus: ugyanitt gyülekeztek 31 évvel ezelőtt a baloldali választók, amikor Francois Mitterrand személyében a háború után először választottak meg baloldali politikust államfőnek Franciaországban.

– MTI, Venczel Katalin –