Francia elnökválasztás – Belga és svájci források: Hollande vezet

Párizs, 2012. május 6., vasárnap (MTI) – Három nagy közvélemény-kutatóintézet exit poll adatai szerint 52,5-53 százalékkal Francois Hollande szocialista jelölt áll az élen a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában – olvasható az RTBF belga közszolgálati televízió honlapján.

A felmérések a szavazataikat délelőtt 11 óráig leadó választók megkérdezésével készültek, ezért az eredményeket óvatosan kell kezelni és számolni kell a hagyományos hibahatárral is.

Ugyanezeket az adatokat közölte a svájci 24heures.fr portál és a Tribune de Geneve internetes oldala (http://www.tdg.ch/) is.

Franciaország tengerentúli területein már szombaton megtartották az első fordulót, az eredményt csak az anyaországi szavazás lezárása után hozzák nyilvánosságra. Az RTBF azonban már ennek egy részét is közölte honlapján. A Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoporton Hollande győzött 65 százalékkal a 35 százalékot szerző Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt előtt. Guadeloupe-on szintén az ellenzéki jelöltre szavaztak többen: 72 százalék. Martinique-on 68,5, Guyane-án 62 százalékkal győzött Hollande. Saint-Martin szigetén csak 51,5 százalékos Hollande győzelme, viszont Saint-Barthélémy szigetén Nicolas Sarkozy-ra szavazott a választók 83 százaléka.

Az amerikai kontinensen tartózkodó francia állampolgárok többsége is általában a baloldali jelöltre szavazott, aki a felmérések szerint a teljes szélsőbaloldal mellett a centrista választók kétharmadának is elnyerte a bizalmát. Hollande győzött Montrealban (57,74 százalék), Torontóban (51 százalék, itt még soha nem győzött baloldali jelölt), Peruban (55 százalék), Argentínában (51,7 százalék), Kolumbiában (58,82 százalék) és Hondurasban (56 százalék).

A hagyományosan jobbra szavazó Mexikóban, Brazíliában, Costa Ricán és Chiliben viszont Sarkozy győzött, de Hollande-ra 4-5 százalékkal többen szavaztak, mint általában a baloldali jelöltre szoktak. Egyedül Venezuelában (28 százalék) és Salvadorban (30 százalék) szorult vissza a baloldal az ott élő franciák szavazatai szerint.

Az első hivatalos eredmények csak a voksolás este nyolc órai befejezése után várhatók. A közvélemény-kutató cégek viszont folyamatos készítik a választási helyiségekből kilépők megkérdezése alapján a viszonylag pontos becsléseiket, s ezt elküldik partnereiknek, a nagy rádió- és tévétársaságoknak, illetve újságoknak. Franciaországban eddig azonban egyetlen csatorna és hírportál sem közölte a szomszédos országokban kiszivárgott adatokat. A francia választási szabályok értelmében ugyanis szavazás napján 20 óra előtt tilos nyilvánosságra hozni az exit poll eredményeket.

– MTI –