Francia elnökválasztás – A védelmi miniszter párbeszédet javasol Le Pennel

  Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. május 2., szerda (MTI) – Tiltakozást váltott ki szerdán a jobbközép kormánypárti táborban Gérard Longuet védelmi miniszter azon véleménye, hogy Marine Le Pennel, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelenlegi vezetőjével lehetne párbeszédet folytatni.

“Jelentős a különbség Marine Le Pen és az apja között. Mindenki tudja, hogy ismerem Jean-Marie Le Pent, aki soha nem tudott ellenállni a provokáció élvezetének. De most már lehetséges lesz komolyabb témákról beszélni egy olyan partnerrel, aki ugyan nem jó szándékú, de legalább nem járatta le magát” – mondta a miniszter a Minute című szélsőjobboldali hetilapnak adott interjúban.
A 66 éves Longuet jelenleg a jobbközép meghatározó politikusa, de a 60-as években az Occident nevű szélsőjobboldali csoport egyik alapítója volt, s az 1972-ben létrejött Nemzeti Front első gazdasági programját is ő írta.
“Úgy vélem, hogy Gérard Longuet szavai – amelyeket én egyáltalán nem osztok – kizárólag őt kötelezik. Számomra semmilyen megegyezés nem lehetséges a Nemzeti Fronttal és annak vezetőivel, és nagyon örülök, hogy (Nicolas Sarkozy) köztársasági elnök ezt néhány nappal ezelőtt egyértelművé tette” – mondta Alain Juppé külügyminiszter.
Jean-Pierre Raffarin volt jobboldali miniszterelnök “tartalmában sajnálatosnak, formájában pedig szerencsétlennek” nevezte Longuet nyilatkozatát. Jean-Francois Copé, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára pedig megerősítette: “nem lesz semmilyen szövetség a szélsőjobboldallal”.
Egy héttel ezelőtt az államfő kijelentette: “Nem lesz megállapodás az FN-nel, nem lesznek (szélsőjobboldali) miniszterek, de figyelembe kell vennem a szavazást, és nem csinálhatok úgy, mintha be kellene fogni az orrom”.
Az újraválasztásáért küzdő Sarkozy szocialista riválisához hasonlóan a két forduló között nyíltan kampányol annak az első fordulóban a szélsőjobboldalt támogató 6,4 millió választónak a megnyeréséért, akiknek szavazata meghatározhatja vasárnap az elnökválasztás végeredményét. Sarkozy teljesen átvette az FN témáit és retorikáját a bevándorlás-ellenességről, a külföldiek szavazati jogának kizárásáról vagy a közbiztonsági kérdésekről, Hollande viszont azoknak az egykori baloldali szavazóknak próbál új ígéreteket tenni, akik a nyolcvanas években pártoltak át a szélsőjobboldalra.
Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje a szavazatok 18 százalékával a harmadik helyen végzett az első fordulóban. A szélsőjobboldali politikus keddi nagygyűlésén egyértelművé tette, hogy egyik jelöltet sem támogatja a második fordulóban.
Hollande szerint a védelmi miniszternek azonnal le kellene mondania. “Ha ez tényleg szakítás azzal a paktummal, hogy a kormány semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a Nemzeti Fronttal, akkor nincs többé helye a kormányban” – mondta a szocialista jelölt.