Francia elnökválasztás – A második fordulóban is viszonylag magas a részvétel

Párizs, 2012. május 6., vasárnap (MTI) – A választásra jogosultak 30,66 százaléka adta le vasárnap délig a szavazatát a francia elnökválasztás második fordulójában, míg a két héttel ezelőtti első fordulóban 28,29 százalék szavazott délelőtt – közölte a francia belügyminisztérium.

A részvételi arány magasnak számít, de nem éri el az öt évvel ezelőtti rekordot: akkor 34,11 százalékos volt délig a részvétel.

Mintegy 46 millió választópolgár dönthet arról, hogy bizalmat szavaz-e újabb öt évre a konzervatív Nicolas Sarkozy jelenlegi államfőnek, vagy pedig Francois Hollande személyében 17 év után újra baloldali politikust küld az Elysée-palotába. Az utolsó felmérések szerint a két jelölt között a különbség ugyan csökkent, de a két héttel ezelőtti első fordulóban a szavazatok 28,6 százalékával élen végzett szocialista jelölt számít továbbra is az esélyesebbnek.

Francois Hollande a képviselői székhelyének számító, az ország középső részén található Tulle-ben voksolt élettársa, Valérie Trierweiler társaságában, majd végiglátogatta a többi szavazókörzetet a kisvárosban, amelynek egykor polgármestere volt. Arra az újságíró kérdésre, hogy milyen hangulatban várja a szavazás végét, azt válaszolta:

“Választói hangulatban. És azt szeretném, ha sokan lennének ilyen hangulatban és elmennének szavazni”. Hozzátette: “Hosszú nap lesz, és nem tudom, hogy végül szép nap lesz-e, erről a franciák fognak dönteni”.

Utolsó nagygyűlésén az ellenzéki jelölt Sarkozyhoz hasonlóan szavazásra buzdította a választókat. Hollande arra hívta fel a figyelmet, hogy a győzelem még nem biztos, míg a leköszönő elnök azt remélte, hogy a húsz százalék bizonytalan választó megnyerésével még elkerülheti a vereséget. A 2007-ben elsöprő győzelemmel megválasztott jobboldali politikus öt év alatt minden idők legnépszerűbb köztársasági elnökévé vált. A kampányban ugyanakkor az utolsó pillanatig elszántnak és harcosnak mutatkozott, vasárnap estére “nagy meglepetést” ígért táborának, s úgy vélte, hogy csak egy hajszálon fog múlni, hogy ki nyeri meg az elnökválasztást.

Sarkozy délben egy fővárosi választóhelységben adta le szavazatát felesége, Carla Bruni társaságában. Az államfőt több száz fős tömeg fogadta a szavazásra kijelölt gimnázium épülete előtt, amely azt skandálta, hogy “Nicolas-t elnöknek!”. Az államfő nem nyilatkozott, de hosszan elidőzött az emberekkel, kezet fogott sokakkal és autogramot osztogatott.

Az eredménytől függetlenül – a kampánystábja szerint – Hollande este 8 órakor Tulle főterén beszédet mond, s rögtön utána Párizsba indul. Győzelme esetén a szocialista tábor a Bastille téren fog gyülekezni, ahol 1981-ben Francois Mitterrand, a háború utáni első baloldali államfő megválasztását ünnepelte a tömeg. Sarkozy Párizsban várja a hivatalos eredményt és ő is 8 óra tájban szól híveihez. A konzervatív tábor győzelem esetén a Concorde térre várja ünnepelni a köztársasági elnököt.

– MTI –