FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS – rekord részvételi arány?

Három órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt, magyar idő szerint délután öt órakor a szavazásra jogosult franciák közel háromnegyede, azaz 74 százaléka leadta a voksát az elnökválasztás első fordulójának jelöltjeire – közölték illetékesek Párizsban. Így már most biztossá vált, hogy többen mentek el szavazni, mint a legutóbbi, 2002-es elnökválasztáson.

Két közvéleménykutató cég adatai alapján akár rekord részvételi arány is lehet: az Ipsos és az Ifop szerint este nyolc órára a szavazópolgárok 87 százaléka járul a szavazóurnák elé. Vasárnap csaknem 44,5 millió szavazópolgár adja le voksát a 74 éves Jacques Chirac utódjára.

Az eddigi részvételi arány rekordja egyébként 1965-ben született: akkor a szavazásra jogosultak 84,6 százaléka ment el szavazni és járult hozzá Charles de Gaulle győzelméhez.

A legutolsó, péntek éjfél előtt nyilvánosságra hozott közvéleménykutatások szerint az 52 éves Sarkozy-nek 1-2 százalékos előnye van a szocialista, 53 éves Ségolene Royal előtt: ők ketten kerülhetnek be a mindent eldöntő, május 6-i második fordulóba. A harmadik és a negyedik helyért a szélsőjobboldali, 78 éves Jean-Marie Le Pen és a centrista, 55 éves Francois Bayrou küzd. Az adatok azt is mutatják, hogy a szavazópolgárok több mint egyharmada még nem döntötte el, kire voksol, ezért akár nagy meglepetés is születhet.