FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS – ma van az első forduló

Vasárnap reggel nyolc órakor nyitnak ki a szavazóhelyiségek Franciaországban: ezzel megkezdődik az elnökválasztás első fordulója. Politikai szakértők szerint a jobboldali Nicolas Sarkozy a legnagyobb esélyes, de az utolsó pillanatban akár meglepetés is születhet. Összesen 44,5 millió francia szavazópolgár adja le voksát a 12 év után a jövő hónapban leköszönő, 74 éves Jacques Chirac utódjára.

A legutolsó, péntek éjfél előtt nyilvánosságra hozott közvéleménykutatások szerint az 52 éves Sarkozy-nek 1-2 százalékos előnye van a szocialista, 53 éves Ségolene Royal előtt: ők ketten kerülhetnek be a mindent eldöntő, május 6-i második fordulóba. A harmadik és a negyedik helyért a szélsőjobboldali, 78 éves Jean-Marie Le Pen és a centrista, 55 éves Francois Bayrou küzd. Az adatok azt is mutatják, hogy a szavazópolgárok több mint egyharmada még nem döntötte el, kire voksol, ezért akár nagy meglepetés is születhet.

A francia elnökválasztáson egyébként összesen 12 jelöltre lehet voksolni. A 65 ezer szavazóhelyiség este nyolckor zár be, előzetes eredmény vasárnap estére várható.Sporthírek