Frakcióvezetői reagálások Gyurcsány Ferenc beszédére

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője hétfői parlamenti felszólalásában egyetértett a kormányfővel abban, hogy a kormánybuktató ribillió elbukott, egyúttal köszönetet mondott azoknak az emebreknek, akik nem vettek részt a március 15 -i ünnepi megemlékezések megzavarásában. A kereszténydemokrata Semjén Zsolt szerint viszont Gyurcsány Ferenc és kormánya bukott meg morális értelemben és az emberek a népszavazásnál beírhatják nekik az elégtelent eddigi munkájukért. Dávid Ibolya (MDF) a rendőrséget kritizálta, mert szerinte nem tett meg mindent a megemlékezéseket megzavaró randalírozók megakadályozására. Kuncze Gábor szerint pedig a Fidesz egy nyelvet beszél a gyújtogatókkal. Gyurcsány Ferenc válaszában felszólította a Fideszt és a KDNP-t, hogy kérjen elnézést a rendőrségtől.

Lendvai Ildikó hétfői, napirend előtti felszólalásában azt mondta, örül annak, hogy a Fidesz rendezvénye békés volt, de hozzátette, ezért köszönet illeti azokat, akik bár régóta kritikával figyelik Orbán Viktort, nem mentek el a Fidesz rendezvényére, hogy “arénázzanak”. A szocialista politikus felszólalásában azt kérdezte a Fidesztől, vajon fenntartható -e még az “egy a tábor” jelszó, például azokkal, akik a Múzeum körúton a fellépő gyerekeket fütyülték ki, vagy Wittner Máriával, aki a Jobbik rendezvényén politikai foglyok kiszabadítására szólított fel.

Semjén Zsolt (KDNP) szerint március 15 -én,a KDNP és a Fidesz rendezvényét 200 ezer ember tett hitet a márciusi ifjak öröksége, a béke és igazságosság mellett. Semjén szerint a háborúskodás nem a kormány és az ellenzék között van, hanem a kormány visel háborút saját népe ellen; a béke feltételei között szerepel például az, hogy visszavonják a vizitdíjat és próbáljanak alkotmányos törvényeket hozni. Semjén felszólalásában kitért arra is, hogy a kancelláriaminiszternek választ kell adnia, miért éppen március 15-én fogták el Budaházy Györgyöt és ezt miért a Fidesz rendezvényének ideje alatt jelentette be a rendőrség, megnevezve a fogvatartás helyét is.

Kuncze Gábor napirend előtti felszólalásában ironikusan igazat adott Navracsics Tibornak abban, hogy a Fidesz nem folytat kettős beszédet, szerinte ugyanis az ellenzéki párt ugyanazt mondja, mint az autókat gyújtogatók, azaz, hogy a kormány nem legitim. Kuncze szerint nincs különbség, ha valaki úgy hőbörög, hogy felgyújtja a kukákat, a másik pedig azt mondja, hogy el lehet kergetni a kormány – utalt Orbán Viktor csütörtöki beszédére. Kuncze kitért arra is, hogy szerinte már nem lenne szabad Orbán Viktorral foglalkozni parlamentáris demokráciában, mert nem érdemli meg.

Az MDF elnöke a rendőrséget kritizálta felszólalásában, szerinte ugyanis nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák a randalírozókat az ünnepi rendezvények megzavarásában és csak elenyésző számban indítottak eljárást. Dávid Ibolya szerint bűncselekmények sorozata történt: garázdaság, rongálás, súlyos testi sértés kísérlete és többszáz becsületsértés. Dávid Ibolya ugyanakkor Gyurcsány Ferencet és a kormánypárti politikusokat arra kérte felszólalásában, hogy a jövőben kerüljék az általánosítást, amikor a szélsőséges erők támogatásáról beszélnek, és külön nevezzék meg azokat a pártokat, amelyekre gondolnak: ne az MDF -t is magába foglaló ellenzék megfogalmazást használják.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában megkövette az MDF-t és megígérte, hogy a jövőben beszédeiben különbséget tesz a konzervatív MDF, valamint a radikális ellenzék, a Fidesz éa a KDNP között. A kormányfő szerint itt lenne az ideje, hogy ez utóbbi kettő elnézést kérjen a rendőrségtől, mert megérdemelné.