Frakciót vesztett a Jobbik

Akt.:
Frakciót vesztett a Jobbik
Frakciót vesztett a Jobbik
Miskolc – Hivatalosan megszűnt a Jobbik Magyarországért Mozgalom megyei közgyűlésbeli frakciója.

Dr. Mengyi Roland bejelentésével vette kezdetét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülése. Az elnök elmondta, megszűnt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Botrsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlési frakciója, mert a párt két képviselője – Kissgergely András és Holczman László – május 8-án írásban jelezte a megye vezetőjének, hogy kilépnek a Jobbik képviselőcsoportjából és független képviselőként végzik tovább megyei önkormányzati munkájukat. Dr. Mengyi Roland a bejelentette, hogy a szervezeti és működési szabályzat értelmében a Jobbik frakció megszűnt, mert a kilépéssel létszáma a frakcióalakításhoz szükséges létszám alá csökkent. A megyei szmsz szerint ugyanis hat képviselő alkothat egy frakciót. A közgyűlésben a Fidesznek 16, az MSZP-nek 6, a Jobbiknak a bejelentésig 7 tagú képviselőcsoportja volt, utóbbi csökkent a kritikus szint alá. Az 5 tag nem elegendő a frakcióhoz.

Szmsz-módosítást javasoltak

Miklós Árpád a közgyűlés végén az egyebek napirendi pontban a szervezeti és működési szabályzat módosítását javasolta annak érdekében, hogy ne szűnjék meg a Jobbik frakciója. „A megyei közgyűlés történetében még nem volt olyan, hogy egy frakció megszűnt volna – mondta. – A jelenlegi ciklus kezdetéig 3 fő volt a frakcióalakítás alsó határa, most emelkedett 6-ra. Valamennyien pártlistán kerültünk a testületbe, így elég furcsa, hogy függerlen képviselőnek titulálnak bennünket. Ilyen helyzet kezelésére nem készült fel az szmsz.”

Mengyi Roland elnök azt javasolta, hogy harminc napon belül juttassák el az szmsz módostíására vonatkozó javaslatokat a főjegyzőnek, hogy egy elfogadható módosítási elképzelés alakulhasson ki belőlük.

Kovács János főjegyző egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy maga a frakció a közgyűlés szerve, azaz nem a pártoké, így nem választójogi kérdés.

Kevesebb bűnügy és baleset

Fontos napirendi pontja voot a közgyűlésnek, a megye közbiztonsági helyzetéről szóló beszámoló volt. Vereczkei Csaba dandártábornok, megyei főkapitány szóbali kiegészítése szerint a megyében egyértelműen csökkent a bűnügyek és a közlekedési balesetek és az áldozatok száma is tavaly.

Több rendőr van az utcákon, amely a szubjektív biztonságérzetet is javítja. Komoly bűnügyi visszatartó erőt jelent, bűnmegelőzési hatása van a szabálysértési eljárások bevezetésének. A főkapitány jelezte, komoly eredmény, hogy zsinórban hatodszor lett megyénkbeli az év rendőre díjazottja, öt rendőr kapott Bátorságért érdemjelet a minisztertől.

A képviselők összeséségében elégedettek voltak a rendőri munkával a megyében, de a vétők ellen kiszabott büntetéseket sok esetben kevesellték.

ÉM-SZB


Kitünteték a rend őreit

A megyei közgyűlés első napirendi pontjaként két megyénkbeli rendőrnek átadták a „Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért” díjat, amelyről egyik korábbi ülésén a testület zárt ülésen döntött. A díjat a megyei közgyűlés elnöke, dr. Mengyi Roland nyújtotta át Benőcs László alezredesnek, a miskolci kapitnyság igazgatásrendészeti osztályvezetőjének és Tündik Csaba alezredesnek, a kazincbarcikai kapitányság bűnügyi osztályvezetőjének.

Egyhangúlag elfogadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolóját

Miskolc – Dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok rendőrfőkapitány a megyei közgyűlés előtt május 10-én számolt be Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2011. évi közbiztonsági, bűnügyi helyzetének alakulásáról.