Fradi-beruházás – a tisztifõorvosi hivatal nem akadályozza a beruházást, de aggódik

Az ÁNTSZ nem akarja megakadályozni az új Üllõi úti stadion építését, csak azt szeretné elérni, hogy elkészülése után az üzemeltetés ne veszélyeztesse a közegészségügyi feladatok ellátását – derül ki az Országos Tisztifõorvosi Hivatal (OTH) szerdai közleményébõl.

Az FTC vezetõi két hete úgy nyilatkoztak, hogy még nem kapták meg az elvi építési engedélyt az Üllõi úti új stadion-komplexumhoz, mert az ÁNTSZ fellebbezést nyújtott be. Ez nem a stadion építése ellen emel kifogást, hanem arról szól, hogy a szálloda, iroda- és szórakoztató központ tervezésekor tartsák be az OTH épületeitõl való védõtávolságot, és a környezet kialakítása, valamint a közlekedési koncepció is ennek megfelelõen készüljön el. Ne lehessen például a telekhatáron nagy forgalmú magánutat létesíteni, amelyet közhasználatra is megnyitnának – írja az OTH.

A közlekedési koncepcióban egyébként a szükséges 8 ezer parkoló helyett csak 2500 szerepel. A terv nem számol a megnövekedett közúti forgalomból származó terheléssel, mint például a talajközeli légszennyezõdés, és nem részletezi a szurkolók közlekedési útvonalát sem. Az OTH egyebek mellett védõfasor telepítését, térfigyelõ kamerarendszer kiépítését, illetve a zajterhelési határértékek betartását kéri azért, hogy zavartalanul mûködhessenek a helyszínen lévõ intézetei.

Az OTH 2009 nyarán értesült arról, hogy megindult a Fradi pályával kapcsolatos elvi építési engedélyeztetési eljárás. Az intézet meg is küldte a Polgármesteri Hivatal jegyzõje számára észrevételeit. Az Esplende Real Estate Kft kérelmére a IX. kerület építésügyi hatósága ezt mellõzve kiadta az elvi építési engedélyrõl szóló határozatot, mely szerint azon a területen, amely most Fradi-pályaként ismert, a beruházó egy stadion, szálloda, iroda- és szórakoztató központ komplexumot építhessen. A határozat ellen az OTH 2009. augusztus 24-én fellebbezett a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalnál. Ez a fellebbezés még elbírálás alatt van – közölték.