Fővárosi közgyűlés: teljes káosz a Magyar Gárdáról szóló ötpárti nyilatkozat ügyében

Bár a fővárosi közgyűlés mind az öt pártja elítélte a Magyar Gárda által használt félelemkeltő eszközöket, a frakciók a csütörtöki ülésen estig nem tudtak megállapodni egy közös nyilatkozat szövegéről. A reggel óta tartó egyeztetés ellenére a vita végül botrányba fulladt: a Fidesz elfogadhatatlannak nevezte Demszky Gábor stítusát, és bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a közgyűlés munkájában. A főpolgármester végül változtatott eredeti nyilatkozata szövegén, a képviselők pedig úgy döntöttek: utolsó napirendként határoznak majd a nyilatkozatról, hátha az eltávozott fideszes képviselők addig visszajönnek.

A főpolgármester bevezetőjében elmondta: a közgyűlés demokratikus meggyőződésű pártjainak el kell határolódnia az augusztus 25-én megalakult Magyar Gárdától, mert nem szabad eltűrni, hogy politikai pártok támogatásával félkatonai szervezetek “masírozzanak” Budapesten. Demszky Gábor azt kérte: szólítsák fel a Magyar Gárda alapítóit, hogy oszlassák fel a szervezetet. Emellett a főpolgármester azt is javasolta: kérjék fel az önkormányzati testületek demokratikus frakcióit, hogy amennyiben a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem kezdeményezi a gárda feloszlatását, úgy szakítsák meg a kapcsolatot a Jobbikkal, és mondják fel az esetlegesen létrejött politikai szövetségeket.

Már a közgyűlés kezdetekor benyújtott egy nyilatkozat-tervezetet a Fidesz-frakció is. Ebben az ellenzéki képviselőcsoport elhibázottnak minősítette a Magyar Gárda megalapítását, és elutasította azt az eszmerendszert, amellyel a szervezet – megjelenése alapján – összefüggésbe hozható. A tervezet szerint az aláírók elítélik az utóbbi időben lábra kapott Che Guevara-kultuszt is, és közös akarattal lépnének fel minden szélsőséges kezdeményezéssel szemben.

A vitában Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a főpolgármester állítása ellenére sem neki, sem a Fidesznek nincs megállapodása a Jobbikkal, nem létező megállapodást pedig nem lehet felmondani. Tarlós István kifejtette: minden pártnak el kell határolódnia a szélsőségesektől. Az ellenzéki képviselő utalt arra: Steiner Pál, a fővárosi MSZP-frakció jelenlegi vezetője az előző ciklusban, V. kerületi polgármesterként együttműködött a Miéppel. Ezt Steiner Pál cáfolta.

Az élesedő vitában a frakciók újabb hasonló együttműködéseket olvastak egymás fejére, míg végül a Fidesz-frakció elfogadhatatlannak nevezte a főpolgármester stílusát, szünetet kért, a frakció képviselői pedig úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem vesznek részt az ülésen.

Közben a főpolgármester – módosító indítványokat befogadva – átalakította eredeti nyilatkozatát, és a képviselők pedig úgy döntöttek: utolsó napirendként határoznak majd a nyilatkozatról, hátha az eltávozott fideszes képviselők addig visszajönnek.