Mezőkövesd

2019.10.27. 07:00

Együtt őrzik népszokásaikat

Az őszi gyümölcskiállításon kert- és lekvárversenyt is rendeztek.

Tóth Balázs

Dr. Istókné Pap Katalin és férje, Josef babákból, termésekből és virágokból rendezett be gyümölcsoltárt

Fotó: Tóth Balázs

Az Őszi Zöldség és Gyümölcs kiállításon 16, illetve 76 nevezéssel sütemény- és lekvárversenyt rendeztek, megmérték Matyóföld legnagyobb tökjeit (a 12 nevezés közül Gál József 32,6 kilós nagydobosi tökje lett az első), valamint kiosztották a Matyóföld Legszebb Kertje verseny elismeréseit. Idén tizenhét kert vett részt a meghirdetett versenyen, mindannyian kaptak ajándékot, s idén mindhárom matyó településről volt nevező. Első díjat kapott a különböző kategóriákban Aranyosiné Kocsis Rózsa, Pető István, Pólik Mihályné, Kaló Miklósné, Mártonné Tóth Márta, Marczis Zsófia és Tóth Imréné.

Elismerést kaptak

Herkely Károly, a Matyó Kertbarát Egyesület elnöke megköszönte azoknak, akik sokat tettek a kiállítás létrejöttéért, mint mondta, mezőkövesdiek és szentistvániak, valamint a tardi Forrás Iskola is eljöttek megmutatni a legszebb terméseket. Az oktatási intézmény oktatója, Ignácz József is oklevelet vehetett át, dr Istókné Pap Katalin és férje, Josef pedig az oltár berendezéséért kapott elismerést.

A kiállítás ékköve a harminc babával berendezett zöldség-gyümölcs és virág-kiállítás volt.

– Elnökünk, Herkely Károly rám bízta, készítsem el az oltárt, ekkor elgondolkodtam, mivel telítsem. Mivel most úgyis a bébiprojektet reklámozzák, arra gondoltam, otthon van egy szekrénnyi babagyűjteményem, amely több mint száz darabból áll, megragadom a lehetőséget, s kirakjuk őket ide, ők hozzák el a termést, virágot, az ősz hangulatát. Békét, szeretetet sugároznak és vidámmá teszik a mindennapokat – mondta dr. Istókné Pap Katalin.

A Götz babák, s más figurák német anyósa gyűjteményéből származnak. Ötven-hatvan babát örökölt tőle, de a német rokonok látogatásukkor mindig tovább gyarapítják, így ma már százra tehető a számuk. A magyar ismerősök körében nem szokás a baba-ajándékozás. A gyűjtő elmondta, az otthoni várójában is baba fogadja a hozzá érkezőket, havonta váltogatja őket.

Elárulta, férjével együtt otthon őrzik a magyar és a német szokásokat. Közel félszáz darabos bohócgyűjteményét szintén anyósától kapta. Odakint ugyanis szokás, hogy vízkereszttől hamvazószerdáig egy kis farsangi hangulatot teremtenek a bejárati ajtó, valamint az ablakok díszítésével, bohócokkal teszik hangulatossá a szürke januárokat és februárokat. Decemberben pedig inkább macikkal díszítenek, abból szintén van annyi, mint bohócból.

Madárbarát kert

Elárulta, nem csak a lakást teszik vidámabbá, kertjüket is, amely madárbarát.

– A kertünk többször volt kitüntetve, nem is nevezünk már a versenyre, mert annyi díjat kaptunk 2005-től kezdve. Nagyon szeretem a kertészkedést, és azt vallom, amit nagymamám: kinek milyen a telke, olyan a lelke. Rendben tartjuk udvarunkat, és dekorációt is készítünk. Van egy matyó pajtánk, a ház falán pedig a matyó hagyományokat őrizzük cserépből készült rózsákkal, szívekkel, kerámia házakkal, az ablakokban pedig természetesen muskátli van – mondta dr. Istókné Pap Katalin, aki elárulta azt is, hogy nem csak a színpompás muskátlikat kedveli, tizenegyféle színű leanderje is van, összesen harminc cserépnyi. Hozzátette, mivel 25 éven keresztül vadászott, ezért egy kis vadászlest is építettek, valamint helyet kapott a kertben egy díszkút is, amely szoborként funkcionál, ennek tövében pihennek meg a kerti munkák közben. Kertjükben két tucatnyi gyógynövényt termesztenek, hiszen a természetgyógyászati témában is otthon van, ezen kívül német stílushoz hasonló konyhakertjüket is művelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában