Fővárosi közgyűlés: Újabb kórházösszevonásokról döntöttek

A Péterfy Sándor utcai Kórház átveszi át október 1-jétől az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) feladatait – döntött csütörtök este a Fővárosi Közgyűlés. Az Egészségügyi Minisztérium 870 millió forintot biztosít a fővárosnak a feladatok átvételéhez.

A korábbi egyeztetések és a csütörtöki döntés értelmében a főváros az OBSI Fiumei úti épületét is átveszi, és a baleseti intézet feladatait továbbra is ezen a telephelyen látják majd el. Az összevonás után, október 1-jétől az új intézmény a hét minden napján traumatológiai ügyeleti ellátást biztosít.

Döntés született a csütörtöki ülésen arról is, hogy október 1-jétől a korábban már összevont István és László Kórház átvesz feladatokat az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettől (OPNI). Az OPNI külső, tündérhegyi telephelyén a jelenleg 60 pszichiátriai rehabilitációs ággyal és 30 nappali kórházi férőhellyel működő egység az István és László Kórház telephelyeként működik majd tovább. A kórházi struktúra-átalakítás során az Egészségügyi Minisztérium által kiírt pályázaton a főváros 450 millió forintot nyert el a feladat átvételéhez. A tündérhelyi telephelyet ingyen használhatja a főváros.

Átveszi a főváros a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet 20 aktív fejlődésneurológiai ágyát is. A minisztériumi pályázaton a fővárosi János Kórház nyert el erre 306 millió forintot. Mivel a kórház területen nem, vagy csak az elnyert támogatásnál nagyobb ráfordítással lenne megoldható a szükséges hely biztosítása, ezért a fővárosi közgyűlés csütörtökön úgy döntött, hogy a Margit Kórház területén helyezik el az ágyakat. A képviselők csütörtökön délelőtt döntöttek arról, hogy a János, a Margit és a Budai Gyermekkórházat összevonják, a két utóbbi a János Kórház telephelyeként működik majd.