Fővárosi Közgyűlés: döntöttek az észak-budai kórházösszevonásokról

Döntött az észak-budai kórházak integrációjának részleteiről csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A János, illetve a Margit és a Budai Gyermekkórház jövő év januárjától működik majd összevont intézményként, s ez 500 millió forintos megtakarítást jelent. A három kórházban körülbelül 70, műszaki és gazdasági állás szűnhet meg.

Az összevonásról szóló elvi döntést már májusban meghozta a közgyűlés, azután kezdődött a részletek kidolgozása. A csütörtöki közgyűlési vitában Horváth Csaba, az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a korábbi elképzelések szerint a három kórházból új intézményt hoztak volna létre, míg a mostani előterjesztés szerint a János Kórházba olvasztják be a Margitot és a Budai Gyermekkórházat, a két utóbbi telephelyként működik majd. A közös működés jövő január 1-jével indul, az összevonással 500 millió forintot lehet megtakarítani. Az elképzelések szerint a három kórházban körülbelül 70 műszaki-gazdasági állás szűnik meg.

A kórházi struktúra-átalakítás során a Szent János Kórház súlyponti kórház maradt, de a Szent Margit Kórház aktív ágyai megszűntek, csak 42 krónikus és 190 rehabilitációs ágyat kapott. A Budai Gyermekkórházban szintén megszűntek az aktív ágyak, de maradt 30 krónikus és 70 rehabilitációs ágy, illetve a járóbeteg-szakellátás. Az összevonás után a telephelyeken is fenntarthatók gyógyító ellátások.

A kórházintegrációról szóló javaslat előkészítése már tavasz óta tartott. Ez volt az a napirend, ami az áprilisi közgyűlésen olyan vitát okozott az MSZP és az SZDSZ között, amely után újra kellett tárgyalni a koalíciós megállapodás részleteit. Az előterjesztést egyébként a csütörtöki közgyűlésen is csak a második nekifutásra sikerült napirendre venni, mert a minössze egyfős többséggel működő MSZP-SZDSZ koalíció egyik liberális képviselője elkésett, így a 67 tagú közgyűlésben az első szavazásnál nem volt meg a szükséges 34 voks.